Region

Istraga u Istri: Prijavljena dva slučaja silovanja maturantkinja iz Austrije

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2021

-

19:52

Istraga u Istri: Prijavljena dva slučaja silovanja maturantkinja iz Austrije
Hrvatska policija - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Istarska policija potvrdila je danas da istražuje navode o slučajevima silovanja tokom događaja za maturante X-Jam na poluostrvu Lanterna kod Poreča, o kojima su pisali austrijski mediji.

"Obaveštavamo vas da je policija od 20. juna do 10. jula 2021. godine primila dve prijave o krivičnim delima protiv polne slobode", rečeno je iz istarske Policijske uprave za Index.hr.

Kako je navedeno u odgovoru za zagrebački portal, kriminalnom istragom policijski službenici utvrdili su sumnju da je 19-godišnjak 7. jula počinio krivično delo silovanje na štetu mlade punoletne ženske osobe.

Dodaje se da su i žrtva i počinitelj austrijski državljani na maturskom putovanju, a osumnjičeni je po okončanju istrage, 8. jula, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Index dodaje da je prema nezvaničnim informacijama žrtva silovanja bila 18-godišnja devojka iz Austrije.

Što se tiče drugog slučaja, kriminalna istraga još traje i policija preduzima radnje u cilju utvrđivanja okolnosti događaja, odnosno krivičnog dela koje je prijavljeno.

Obezbeđenje umešano u incident 

Zagrebački portal dodaje i da su se, prema nezvaničnim informacijama, oba slučaja dogodila na zatvorenim događajima namenjenim austrijskim maturantima i da je sa drugim slučajem povezan pripadnik obezbeđenja, inače austrijski državljanin.

Podsetimo, austrijski list "Kronen cajtung" objavio je članak u kojem se iznose optužbe za silovanje maturantkinja, koje su navodno počinili pripadnici obezbeđenja na X-Jamu.

Austrijski list je o svemu pitao i organizatore X-Jama, koji su odgovorili da su im poznate pritužbe na pripadnike obezbeđenja iz Hrvatske i Austrije, koji su radili na X-Jamu, ali i da optužbe nisu potvrđene.

Organizatori tvrde da se sprovodi stroga istraga u saradnji sa poslodavcima pripadnika obezbeđenja, kao i da su osumnjičeni udaljeni sa poluostrva Lanterna, koji je pretvoren u veliku žurku za maturante.

Index prenosi i da je bečki "Standard" objavio tvrdnje austrijskih maturanata sa društvenih mreža, u kojima se navodi da su pripadnici obezbeđenja izudarali jednog mladića jer je bio tamnoput, što tumače kao rasizam.

Komentari (0)

Evropa