Region

Patrijarh Porfirije osveštao obnovljeni hram u Mrkonjić Gradu

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2023

-

12:40

Patrijarh Porfirije osveštao obnovljeni hram u Mrkonjić Gradu
Patrijarh Porfirije osveštao obnovljeni hram u Mrkonjić Gradu - Copyright Tanjug/Foto SRNA/Nenad Stupar

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu, koji su hrvatske Oružane snage i HVO zapalile 1995. godine.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mnogobrojni vernici, a patrijarhu je sasluživalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTRS.

Tanjug/Foto SRNA/Nenad Stupar

 

U besedi je vernicima poručio da je pravoslavna vera oblikovala narod da ima svoj identitet.

Patrijarh Porfirije: Koliko god neko rušio ckrvu, ona se diže

"Crkva Hristova su vrata istine, koliko god neko rušio crkvu - ona se diže. Zahvalan sam što sam sa vama ovde danas. Moja ljubav je trajna i uvek ima mesta za vas u mom skromnom srcu", istakao je patrijarh, prenosi Srna.

On je ukazao da je ispravno želeti i tražiti Gospoda, ali da to treba raditi na duhovni način.

"Blaženi su oni koji veruju, a nisu videli. Gospod podseća da je svako od nas mnogo više od materijalnog, a to je duhovno, to je vera našeg srca", rekao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da nikada nije bilo jednostavno verovati u Hrista, a često čak i opasno, ali da vera podrazumeva rizik.

"Suočavamo se sa nespremnošću da opraštamo drugima, gordošću i zavišću. Rizik je ići za Hristom. Vera podrazumeva oprost", naveo je Porfirije.

On je rekao da je vera poverenje, a od ljudi se traži da veruju.

"Mi kao mironosice danas smo ovde u ovom Hramu žedni istine i pravde i ljubavi Gospoda. Znamo da imamo bezbroj promašaja i da ne možemo ni da se kajemo. Zato što znamo da je tako, dolazimo s poverenjem u njegovu ljubav. Zato se uzdamo u njegovu ljubav i milosrđe. To znaju i oni koji su zidali ovaj hram", rekao je patrijarh.

Tanjug/Foto SRNA/Draga Lekić

 

 

Porfirije je obnovljenom Hramu i sveštenstvu poklonio ikonu Svetog Save, a Ordenom Svetog Save odlikovao je najvećeg dobrotvora i kuma Hrama, Zorana Tegeltiju, za pokazan lični angažman i obnovu hramova u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji.

Velikim dobrotvorima proglašeni su kabinet predsednika Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, privrednici Mladen Milanović, Trivun Milanović, drugi privrednici, javna i privatna preduzeća i pojedinci.

Osveštanju obnovljenog hrama i liturgiji prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar finansija i trezora u Savetu ministara Zoran Tegeltija.

Patrijarh je dočekan sinoć ispred Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gde je služena doksologija njemu u čast, a potom i večernje bogosluženje, navodi Srna.

Tanjug/Foto SRNA/Nenad Stupar

 

 

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mestu drevne crkvice koja je izgorela u požaru koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf, kako se nekada zvao taj grad.

U obnovi, koja je počela 2013. godine učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i institucije Republike Srpske. Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grejanje.

Komentari (0)

Evropa