Region

Cvijanović: BiH u haosu već skoro tri decenije, različita tumačenja Dejtonskog sporazuma dovela zemlju u lošu situaciju

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

08:17

Cvijanović: BiH u haosu već skoro tri decenije, različita tumačenja Dejtonskog sporazuma dovela zemlju u lošu situaciju
Željka Cvijanović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Bosna i Hercegovina u stanju je haosa već skoro tri decenije, jer neće da leči sopstvene rane, izjavila je srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Ona je za RTRS rekla da su različita tumačenja Dejtonskog sporazuma dovela BiH u lošu situaciju.

Bošnjački akteri, smatra Cvijanović, sa međunarodnim faktorom pokušavaju da od Republike Srpske naprave ljušturu i da razvlaste njen ustavni kapacitet.

Zato je, kako je navela, u Njujorku ispunila svoju misiju, kada je na sednici Saveta bezbednosti UN istakla glavne probleme i kočnice u BiH.

Ona je dodala da bi opet napustila sednicu tokom obraćanja Kristijana Šmita, naglašavajući da je jedan od problema u BiH pojedinac koji se postavlja iznad demokratski izabranih institucija.

"Јa imam obavezu i moja je misija da kažem šta su to glavni problemi u BiH. Da li će neko reći nešto drugo, to je nebitno. Izašla sam iz tri razloga. Prvi je što godinama gledamo manipulativni pristup ljudi koji tamo prezentuju stvari, drugi jer ne mislim da neko ko je neizabran može biti superioran, to je nepravedno i kontraproduktivno za BiH", rekla je Cvijanović.

"Treće, Šmit nema legitimitet jer ga nije imenovao savet bezbednosti. Čak i da ima legitimitet, ponižavajuće je da jedan namesnik predstavlja zemlju i nameće zakone", istakla je Cvijanović.

Kako je ukazala, Republika Srpska ponaša se legalistički, poštujući slovo Ustava, i konstantan njen stav je da ne može neko biti iznad demokratski izabranih institucija i stavljati se u ulogu superiornosti u odnosu na one koji su izabrani na demokratskim izborima.

Cvijanović je poručila da je za nju Republika Srpska okvir, garancija za postojanje i nešto što treba čuvati i negovati, kao i da je važno da se svi u BiH pridržavaju Ustava i ustavnih odredbi.

Komentari (0)

Evropa