Region

U Federaciji BiH novi zakon stupio na snagu: Zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima

Komentari

Autor: FoNet

28/05/2023

-

12:39

U Federaciji BiH novi zakon stupio na snagu: Zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima
U Federaciji BiH novi zakon stupio na snagu: Zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Federaciji Bosne i Hercegovine od danas je zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnom prevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze maloletne osobe.

Kako prenosi BHRT, danas počinje primena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Zakon je stupio na snagu u maju prošle godine s početkom primene godinu dana od stupanja na snagu, s tim da će kazne početi da se naplaćuju 12 meseci posle početka primene.

U skladu sa Zakonom, pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mestima rada i u javnom prevozu. Zabranjuje se i upotreba duvanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloletne osobe, a čiji će nadzor obavljati policija.

Zakon propisuje i kazne koje se kreću u rasponu od 2.000 do 5.000 konvertibilnih maraka, odnosno od 1.000 do 2.500 evra za pravna lica, od 300 do 1.000 maraka (od 150 do 500 evra) za odgovorna lica, od 500 do 1.500 maraka (od 250 do 740 evra) za vlasnike i korisnike prostora u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 maraka ili 50 evra.

Komentari (0)

Evropa