Region

Hrvatsko ministarstvo: Ne razmatra se ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka

Komentari

Autor: Fonet

10/06/2023

-

21:09

Hrvatsko ministarstvo: Ne razmatra se ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka
Hrvatsko ministarstvo: Ne razmatra se ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsko Ministarstvo odbrane (MORH) objavilo je da se u ovom trenutku ne razmatra ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj, objavili su zagrebački mediji.

Reagujući na pojedine navode u medijima o mogućnosti uvođenja obaveznog vojnog roka, MORH u današnjem saopštenju ističe da je Hrvatski sabor Odluku o nepozivanju regruta na obavezu služenja vojnog roka, kojom je od 1. januara 2008. obavezno služenje vojnog roka i civilne službe suspendova, zamenio dobrovoljnim vojnim osposobljavanjem.

U saopštenju je naglašeno da broj prijavljenih za dobrovoljno vojno osposobljavanje koji pristupe Hrvatskoj vojsci, omogućavaju popunu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministarstvo odbrane RH je, kako se navodi, „prepoznalo određene promene u trendovima smanjenog interesa mladih za službu u Hrvatskoj vojsci“, prenela je agencija Hina.

Iz MORH podsećaju da je novi Pravilnik o dobrovoljnom vojnom osposobljavanju koji je stupio na snagu u februaru 2023. godine povećao novčane naknade za sa 400 na 700 evra neto za svaki mesec uspešnog ispunjenog programa obuke.

Ministarstvo napominje da se kandidati zainteresovani za dobrovoljno vojno osposobljavanje mogu prijaviti tokom cele godine.

Komentari (0)

Evropa