Region

Okončan tronedeljni štrajk prosvetara u Rumuniji: Dobiće povećanje plata od 25 odsto

Komentari

Autor: tanjug

12/06/2023

-

13:06

Okončan tronedeljni štrajk prosvetara u Rumuniji: Dobiće povećanje plata od 25 odsto
Okončan tronedeljni štrajk prosvetara u Rumuniji: Dobiće povećanje plata od 25 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prosvetari u Rumuniji prekinuće tronedeljni generalni štrajk nakon što su njihovi zahtevi za povećanje plata delimično ispunjeni, saopštili su danas sindikati.

Rojters navodi da su sindikati zaposlenih u prosveti tražili povećanje plata za četvrtinu, i ulaganja u jačanje infrastrukture i nastavnog materijala, kao i da se plate nastavnika povećaju makar na nacionalni prosek, odnosno oko 918 evra.

Vlada će danas povećati plate nastavnika za 25 odsto kroz hitnu uredbu, uz procene da će finansijski troškovi iznositi oko 586 miliona dolara, a takođe će nastavnom osoblju dati jednokratne godišnje bonuse koje finansira Evropska unija.

Nastavnici su započeli štrajk 22. maja, po prvi put od 2005. godine, a hiljade ljudi protestovalo je u gradovima širom Rumunije, uzvikujući "Dostojanstvo" u vreme dvocifrene inflacije i visokih kamata u Runmuniji, kao i uz manjak poverenja u državne institucije.

Zdravstveni radnici, policija i železničko osoblje takođe su organizovali proteste zbog plata, nedostatka osoblja i uslova rada, upozoravajući na moguće štrajkove, prenosi agencija.

Komentari (0)

Evropa