Region

Dodik: Republika Srpska je počastvovana posetom Orbana

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

23:45

Dodik: Republika Srpska je počastvovana posetom Orbana
Dodik: Republika Srpska je počastvovana posetom Orbana - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večras da je Banjaluka počastvovana posetom premijera Mađarske Viktora Orbana i delegacije iz ove zemlje.

"Zahvalili smo se za podsticaj od 100 miliona evra za privredu koju smo dobili od Mađarske", rekao je Dodik, preneo je RTRS.

Istkao je da Srpska želi da primeni iskustva Mađarske.

"Mi smo danas bili u prilici da Orbanu zahvalimo i za razumevanje za podršku budžetu, da naše institucije nesmetano rade. Osnovno je bilo kako ići dalje. To su oblasti u saradnji na polju energetike, izgradnji puteva i razvoju oblasti zdravstva. Takođe, razgovarali smo o mogućnosti saradnje u oblasti drvne industrije", istakao je Dodik.

Naglasio je da je Mađarska uspešna zemlja i ima značajna iskustva.

"Postala je razvijena zemlja", naveo je Dodik i dodao da je danas potpisana zajednička izjava koja će biti osnova za razvoj konkretnih poslova u okviru različitih oblasti privrede, energetike obrazovanja komunikacije i saobraćaja, kao i svega ostalog što predstavlja zajednički interes.

On je dodao da Republika Srpska prati ono što vlada Mađarske čini u oblasti demografske politike, "gde se pokazuje kao nauspešnija".

"Želim da se zahvalim Orbanu na poboljšanju statusa srpske zajednice u Mađarskoj, koja je pokazala daleko veći stepen podrške nego neke druge zemlje", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je neobično da neko ko dolazi iz zemlje članice EU nudi partnerstvo, ravnopravnost u odnosima, razgovorima, pristupima, a da to nije nadmeno i naređivački.

"Ovo je velika poseta prijatelja. Ti stavovi nisu indiferencirani na način da se u BiH u podređen položaj stavljaju Bošnjaci ili Hrvati. Ovo je ponuda svima koji žele da sarađuju i ja tako i razumem boravak premijera Orbana i njegove delegacije. Ponuda svima, i Bošnjacima i Hrvatima, ponuda i za projekte, ali i za politički dijalog", naglasio je Dodik.

Orban: Mađarska želi sa Republikom Srpskom ravnopravnu saradnju

Orban je rekao da Mađarska želi sa Republikom Srpskom saradnju ravnopravnih partnera.

"Želimo brzu evrointegraciju Republike Srpske. Mi Mađari vidimo koje bitke RS vodi unutar BiH. Mi razumemo te rasprave. I mi smo borben narod i znamo koliko to oduzima energiju i pažnju", rekao je Orban u Banjaluci, preneo je portal RTRS.

On je poručio da Mađarska ne vodi politiku sankcija, rekavši da je Budimpešta protiv toga.

Orban je istakao da je poručio predsedniku RS Miloradu Dodiku da je mađarska delegacija došla na zapad.

"Mi smo sada došli na zapad. Ako pogledate mapu, Banjaluka je zapad. Trebalo je odavno da budete u Evropskoj uniji", rekao je Orban.

Istakao je i da će Mađarska uvek ekonomski pomoći Srpskoj.

"Vi možete biti uspešni i Mađarska će pomoći u tome. Na saradnju RS i Mađarske gledam kao saradnju ravnopravnih partnera. Mi želimo da budemo pouzdan partner Srpskoj", poručio je Orban.

Komentari (0)

Evropa