Region

Crna Gora nije dobila finansijsku podršku Evropske komisije: Dostavljeni nepodobni i preuranjeni projekti

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

23:31

Crna Gora nije dobila finansijsku podršku Evropske komisije: Dostavljeni nepodobni i preuranjeni projekti
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora nije dobila finansijsku podršku Evropske komisije (EK) u okviru poslednjeg finansijskog paketa za Zapadni Balkan od 2,1 milijarde evra jer je Vlada dostavila nepodobne i preuranjene projekte, rečeno je Vijestima iz EK.

Evropska komisija je 30. juna pokrenula novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata za Zapadni Balkan, a na listi podržanih nema crnogorskih. 

Kako je ranije saopšteno iz EK, novi paket obuhvata projekte iz oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru u vrednosti od 2,1 milijarde evra.

To je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, vrednog 39 milijardi eura investicija i evropskih grantova. 

On se sprovodi preko platforme Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Na pitanja Vijesti zašto Crna Gora nije obuhvaćena novim paketom i da li je dostavila projekte za to, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez odgovorila je da su dostavljeni predlozi ocenjeni preuranjenim ili nepodobnim.

"Crna Gora je dostavila investicione projekte u oblastima energetike, životne sredine i saobraćaja koje je WBIF ocenio kao preuranjene za finansiranje ili nepodobne za finansiranje", rekla je ona danas.

U Evropskoj komisiji, kako je objasnila, veruju da će Crna Gora nastaviti sa pripremom i da će ovi investicioni predlozi sazreti za potencijalno ponovno podnošenje u narednim pozivima.

"U tom kontekstu Crna Gora ima koristi od tri projekta tehničke pomoći (3,5 miliona evra) u okviru ovog poziva za pripremu investicija u sektoru saobraćaja i energetike", rekla je Pisonero Hernandez.

Komentari (0)

Evropa