Region

Vlasti Kantona Sarajevo uklonile tablu sa brojem prognanih Srba iz tog grada

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

10:50

Vlasti Kantona Sarajevo uklonile tablu sa brojem prognanih Srba iz tog grada
Vlasti Kantona Sarajevo uklonile tablu sa brojem prognanih Srba iz tog grada - Copyright Prinstscreen YouTube/Radio Sarajevo

veličina teksta

Aa Aa

Kantonalne vlasti u sarajevu su jutros uklonile jednu od tabli sa natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", nakon što je navodno ustanovljeno da se nalazi na području entiteta Federacija BiH.

Tabla je uklonjena u prisustvu kantonalnog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Almira Bečarevića.

"Ova tabla je postavljena u zoni zaštičenih područja KS, postavljena je nelegalno. Nikakvih dozvola nema, a u proteklih sedam dana smo sve proverili i skinuli koordinate, inspekcije i MUP KS su utvrdili da se tabla nalazi unutar zone kantona. Ovakvim objektima ovde nije mesto, bez obzira na to šta piše, za ovaj objekat ne postoji dozvola i nelegalno je postavljen", rekao je Bečarević za sarajevski portal Klix.

Tabla je postavljena odlukom gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, protiv koga je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnela krivičnu prijavu, zbog, kako je navela, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ćosić: Table bile na mestima na kojima su 20 godina, Sarajevu je sporan natpis

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je danas da Sarajevu nisu sporne table, već natpis na njima i istakao da je ovo sada idealna šansa da se precizno utvrdi gde je entitetska linija razgraničenja.

Ćosić kaže da nakon 20 godina u Sarajevu tvrde da se jedna tabla nalazi na teritoriji Federacije BiH iako je pomerena za 10 metara prema teritoriji Republike Srpske.

"Mi smo table postavili na lokacijama gde su već 20 godina bile. Kada je u pitanju tabla na Lapišnici mi smo je pomerili čak 10 metara prema teritoriji Srpske. Imamo situaciju da 20 godina stoji tabla sa natpisom 'Teritorija Grada Istočno Sarajevo' i sada je njima sporno kada smo zamenili tablu", kazao je Ćosić za RTRS.

Ocenivši da je ovo idealna šansa da se utvrdi gde je entitetska linija razgraničenja, Ćosić je istakao da će od kantonalnih vlasti tražiti da Istočnom sarajevu vrate uklonjenu tablu.

"Zašto se predstavnici kantonalne vlasti nisu javili zvanično, pa da zajedno sve utvrdimo. Sigurno ćemo ući u proces utvrđivanja", najavio je Ćosić.

Komentari (0)

Evropa