Region

Postignut dogovor o prekidu najdužeg štrajka u Hrvatskoj: Pravosuđe počinje rad čim se potpiše sporazum

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

22:44

Postignut dogovor o prekidu najdužeg štrajka u Hrvatskoj: Pravosuđe počinje rad čim se potpiše sporazum
Iva Šušković - Copyright Prinskrin/Youtube/Hrvatska radiotelevizija

veličina teksta

Aa Aa

Štrajkački odbor hrvatskih Sindikata državnih i lokalnih službenika i nameštenika u pravosuđu odlučio je da prihvati ponude vlade o 12-postotnom povećanju plate, što je oko 80 ili 90 evra, saopštila je danas predsednica sindikata Iva Šušković.

Ona je navela da će štrajk biti prekinut kad se potpiše sporazum.  

"Štrajk je na snazi dok se ne potpiše sporazum. No mi ćemo tu odluku na štrajkačkom odboru doneti u jednom trenutku, tako da ljudi mogu već početi da rade od petka", rekla je Šušković na konferenciji za medije, prenela je Hina.

Ističući rezultate internog izjašnjavanja članova sindikata o ponudi Vlade, da se plate službenicima i nameštenicima u pravosuđu povećaju hitno za 12 posto, Šušković je priznala da je samo članstvo bilo podeljeno, pa je odluku o prihvatanju vladine ponude na kraju prelomio štrajkački odbor. 

Pri tom, niti u odboru nisu bili svi za vladinu ponudu, jedan član bio je protiv.

"Od ukupnog broja članova sindikata, kojih je 5.000, izjasnilo se oko 3.000 članova, a više od 50 posto bilo je 'za'", istakla je Šušković.

Ona je dodala da je bilo izuzetno teško dobiti izjašnjavanje svih članova sindikata, jer su neki na odmorima i bolovanjima. Štrajk u pravosuđu pokrenut je 5. juna.

Sindikat je prvobitno tražio da se za one s najnižim platama hitno povećaju primanja u iznosu od 400 evra, a potom je svoje zahteve smanjio na 300 evra, nakon što je onima s najnižim platama uveden privremeni dodatak na platu u iznosu od 60 do 100 eura.

Današnjom odlukom, nakon višenedeljnog štrajka, prihvatili su povećanje koje će, zavisno od zaposlenog, iznositi od 80 do 90 evra. 

Pri izjašnjavanju, članovi sindikata mogli su kroz pripremljeni kalkulator, da vide kako će se povećanje odraziti na njih. Šušković je navela da rezultat štrajka ne treba gledati samo kroz povećanje plate.

"Mi smo u našem štrajku gotovo 50 posto naših zahteva ostvarili. Nije samo rezultat ovih 70 ili 80 evra što je sada u ponudi Vlade, nego moramo da se prisetimo da je povećanje došlo usled naših pritisaka i kroz memorandum o razumevanju", istakla je ona.
 

Komentari (0)

Evropa