Region

Stejt department o Crnoj Gori: Korupcija prepreka za investicije

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

10:04

Stejt department o Crnoj Gori: Korupcija prepreka za investicije
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko američkih firmi posebno je istaklo korupciju kao prepreku direktnim investicijama u Crnoj Gori, a korupcija se smatra jednom od tipičnih prepreka koje treba prevazići kada se posluje u zemlji, navodi se u izveštaju o Investicionoj klimi koji je objavio Stejt department.

Prema tom dokumentu, Crna Gora je preduzela korake da poboljša neefikasnost sudskog sistema, jer sudski postupci često rezultiraju dugim i dugotrajnim suđenjima, prenela je RTCG.

"Proceduralni zakoni su izmenjeni u poslednjih nekoliko godina kako bi se poboljšala efikasnost postupka u skladu sa standardima Evropske konvencije o ljudskim pravima. Treba napomenuti da se većina žalbi koje se Evropskom sudu za ljudska prava upućuju protiv Crne Gore tiču člana šest Konvencije - prava na pravično suđenje u razumnom roku", navodi se u izvještaju Stejt departmenta, uz napomenu da su ipak preduzeti određeni koraci da se stanje na tom planu unapredi.

Ističe se da su korupcija i percepcija korupcije značajni problemi u javnom i privatnom sektoru Crne Gore.

"Korupcija rutinski zauzima visoko mesto na listi zabrinutosti građana u istraživanjima javnog mnjenja, pored rizika koje navode strani investitori. Tokom protekle godine, Vlada je postigla određeni napredak u borbi protiv korupcije. Specijalno tužilaštvo je pokrenulo nekoliko istraga o korupciji na visokom nivou koje su rezultirale hapšenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda i bivšeg predsjednika Privrednog suda. Dalja hapšenja u protekloj godini uključuju bivše članove uprave državne kompanije Plantaže, kao i istaknutog tužioca iz kancelarije specijalnog tužioca", naglašava se  u izveštaju.

Vlada podstiče državne institucije i privatni sektor da uspostave interne kodekse ponašanja, navodi se u izveštaju.

"Oni se ohrabruju da imaju etičke kodekse, kao i obavezu da imaju preventivne planove integriteta. Crna Gora je potpisnica Konvencije UN protiv korupcije", piše u izveštaju. 

"Nekoliko američkih firmi je posebno istaklo korupciju kao prepreku direktnim investicijama u Crnoj Gori, a korupcija se smatra jednom od tipičnih prepreka koje treba prevazići kada se posluje u zemlji. Korupcija je u Crnoj Gori najraširenija u sektoru javnih nabavki. Kupovina i prodaja državne imovine odvija se u netransparentnom okruženju sa čestim optužbama za podmićivanje i kronizam", navodi Stejt department.

Proces privatizacije u Crnoj Gori je trenutno u završnoj fazi, piše u dokumentu.

"Većina preduzeća koja još nisu privatizovana su od strateškog značaja za crnogorsku ekonomiju i posluju u oblastima energetike, saobraćaja i turizma", navedeno je u izveštaju.

 

Komentari (0)

Evropa