Region

Cvijanović: BiH ne trebaju strategije koje se neće poštovati i koje služe za uzurpaciju

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

10:59

Cvijanović: BiH ne trebaju strategije koje se neće poštovati i koje služe za uzurpaciju
Željka Cvijanović - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da nisu pokrenute aktivnosti na kreiranju strategije spoljne politike BiH, s obzirom na to da je postojeća istekla u martu, i da ih neće biti dok se ne postigne dogovor kako stvari treba da funkcionišu.

"Ne trebaju nam strategije koje nećemo poštovati ni koje će služiti za uzurpaciju", rekla Cvijanović i poručila da se ne mogu privatizovati niti uzurpirati institucije, kinjiti drugi po belom svetu, niti tražiti sankcije protiv onih sa kojim se živi.

Istakla je da će se, kada toga ne bude, onda raditi neke nove strategije.

Cvijanović je ocenila da su Bošnjaci u diplomatsko-konzularnoj mreži promoteri svojih politika i da zanemaruju da dolaze iz decentralizovane i multietničke zemlje.

"Međutim, svaki član Predsedništva bira svoje kadrove, a ako to krenemo da osporavamo, neće biti ni ambasadora ni konzula", rekla je Cvijanović za banjalučki Glas Srpske.

Govoreći o odgovoru generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na pismo u kojem je zatražila da se dostavi rezolucija kojom se potvrđuje imenovanje Kristijana Šmita, Cvijanović je rekla da je Gutereš indirektno odgovorio ono što se već zna jer u bazi podataka nema relevantne rezolucije za Šmita kojom su potvrđivani prethodni visoki predstavnici, što je suština.

"Nije mogao to da napiše, već nas je uputio na bazu iz koje je sve jasno. Prvi deo pisma je manipulativna priča, gde su sarajevski politički faktori raspoređeni i u diplomatsko-konzularnu službu doprineli da imamo dodatnu manipulaciju. Prva je, dakle, odgovor da je Savet za implementaciju mira taj koji predlaže visoke predstavnike, te se generalni sekretar ne upušta dalje da kaže da, sve i da je tako, mora postojati i relevantna rezolucija UN, ali je to preskočio", navela je Cvijanović.

Podsetila je da je Dejtonski mirovni sporazum jasno predvideo proceduru izbora visokog predstavnika, a da taj savet nije dejtonska kategorija.

"Druga dimenzija jeste delovanje bošnjačkog faktora i ono što su napravili od UN i generalnog sekretara. Lažirali su njegovo pismo, prvo ubacivši u prevod reč `samo, jedini`, time govoreći da je izbor visokog predstavnika samo u nadležnosti tog saveta (PIK), a onda su neki mediji to ubacili čak i u eneglesku verziju. Falsifikovali su pismo, a onda prikačili originalno pismo u kojem te reči nema", navela je Cvijanović.

Naglasila je da će sve biti provereno, ko je i šta falsifikovao, šta se radi sa pismom UN i kako ga ne isporučuju na adresu, podsetiviši da je ono kružilo po svim medijima pre nego što je došlo do nje, nakon pritisaka.

"Slatko ćemo se nasmejati kada vidimo ko je taj ko je lažirao, falsifikovao pismo", istakla je Cvijanović.

Dodala je da se ovim pokazalo da je BiH skandalozna i podložna uzurpaciji institucija, te da se diplomatska struktura decenijama koristi za promovisanje bošnjačkih interesa.

 

Komentari (0)

Evropa