Region

Roditelji uhapšenih hrvatskih navijača traže pomoć Plenkovića, strahuju od osvete

Komentari

Autor: HRT

14/08/2023

-

09:55

Roditelji uhapšenih hrvatskih navijača traže pomoć Plenkovića, strahuju od osvete
Roditelji uhapšenih hrvatskih navijača traže pomoć Plenkovića, strahuju od osvete - Copyright Tanjug AP/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji i članovi porodica Dinamovih navijača, koji se nalaze u pritvoru u Atini nakon ubistva 29-godišnjeg Grka, obratili su se u nedelju uveče premijeru Andreju Plenkoviću. Od njega traže da iskoristi svoj politički uticaj kako bi im obezbedio sigurnost i pravedno suđenje.

U pismu upućenom hrvatskom premijeru porodice navijača apeluju da Vlada Hrvatske, ili sam Plenković, hitno putem diplomatsko-konzularne mreže učine sve kako bi hrvatskim državljanima pritvorenim nakon incidenta navijačkih grupa osigurali bezbednost koja im je, kako tvrde, ugrožena.

"Molimo Vas da koristite politički uticaj Vaše funkcije kako bi oni imali pravično suđenje i tretman koji u najvišoj meri štiti njihova ljudska prava", stoji u pismu upućenom premijeru.

Oni su izrazili bojazan da će Dinamovi navijači nakon završetka saslušanja biti prebačeni u 16 različitih zatvora gde im, strahuju, preti odmazda raznih navijačkih grupa.

"Zbog bezbednosti naših pritvorenih mladića, neophodno je da u zatvoru ostanu zajedno, izolovani od drugih zatvorenika. U suprotnom, gotovo je sigurno da će, uz užasan i nepotreban gubitak života mladog Grka za koji izražavamo najdublje žaljenje, doći do još veće tragedije, osvete grčkih navijača i u konačnici dodatne eskalacije sukoba", naveli su.

Oni upozoravaju na izveštaj Saveta Evrope, odnosno njegovog Odbora za sprečavanje mučenja, nečovečnog postupanja i kažnjavanja iz 2022. godine, u kojem se žestoko kritikuje pretrpanost zatvora, korupcija, premlaćivanje pa i ubistvo zatvorenika u grčkim zatvorima.

"Potpuno smo svesni da naši članovi porodice moraju odgovarati za dela koja su počinili, ali pritom je nužno da ih se ne tretira kao ubice što, prema do sada poznatim činjenicama, oni nisu", napominju.

Ističu i da su pritvoreni navijači suočeni i s medijskom hajkom, kao i da curenje ličnih podataka u medije smatraju otvorenim pozivom na linč.

"Želeli bismo Vas upoznati s činjenicom da su njihova lična imena, zajedno s imenima nas roditelja, brojevima ličnih karata i gradovima u kojima su izdate, izašli u grčkim medijima. Pritom su precrtana sva imena grčkih zatvorenika kako ne bi bila vidljiva. Objavljena je takođe lična karta mladića od 19 godina uz navod da se radi o ubici Grka, iako on s ubistvom nema nikakve veze", smatraju roditelji.

Grupa od 98 hrvatskih državljana tereti se za 11 krivičnih i prekršajnih dela, a poseban naglasak stavljen je na istragu ubistva 29-godišnjeg navijača AEK-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa