Region

Koalicija ZBCG poručila: Spajić sve vreme vodio lažne pregovore, Milatović da se izjasni

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

12:08

Koalicija ZBCG poručila: Spajić sve vreme vodio lažne pregovore, Milatović da se izjasni
Koalicija ZBCG poručila: Spajić sve vreme vodio lažne pregovore, Milatović da se izjasni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) pozvala je predsednika Crne Gore i jednog od lidera Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića da se javno oglasi i odredi prema, kako su naveli, "sve izvesnijem pokušaju prekrajanja izborne volje od strane mandatara Milojka Spajića".

Iz ove koalicije saopštili su da Spajić to radi kroz vraćanje Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast preko njegovih trodecenijskih partnera, prenose Vijesti.

"Našoj koaliciji je veoma važno da zna da li je ovo samostalna akcija lidera PES-a i samo njegov izbor ili je to partijski podržao i Milatović, koji je nakon izbora za predsednika Crne Gore zadržao visoku partijsku funkciju. Spajić, za razliku od Milatovića, koji je postao predsednik uz našu podršku, nije dobio mandat za sastav vlade od nas, nego Milatovića", saopštili su iz ZBCG.

U saopštenju je navedeno da je ova koalicija" bez ikakvih kalkulacija i ucenjivanja, bezrezervno i snažno podržala Milatovića u predsedničkoj trci" i u tu podršku uključila svu stranačku infrastrukturu.

S obzirom na to da je Milatović nakon sprovedenih konsultacija dao mandat Spajiću, iz ZBCG su poručili da mu se s punim pravom obraćaju "jer verujemo da u njegovoj ličnosti osim političkih veština postoje moralne norme ispod kojih nije spreman da se sroza zbog ogoljenog interesa".

"Takođe vas obaveštavamo da je mandatar Spajić sve vreme vodio lažne pregovore s koalicijom ZBCG, a posebno onda kada su razgovori nastavljeni bilateralno, na nivou mandatar i koalicija ZBCG. Kada je shvatio da smo mi spremni da uđemo u vladu, pa i da prihvatimo ponudu koju učini javnom, čak i onu minimalnu sa kojom ne bi bila zadovoljna većina naših članova koji su Milatovića podržali na predsedničkim izborima, on je počeo da se poziva na uputstva nemačke ambasade i na neke obostrane potrebe koje imaju on i ta ambasada. I umesto da nam da konačnu ponudu, javno ili pisanim putem kako smo dogovorili, otrčao je da se dogovara sa partijama koje jedva čekaju novi angažman sa DPS-om", navodi se u saopštenju ZBCG.

Mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić i Pokret Evropa sad (PES) ponudili su koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG) tri ministarstva, mesto potpredsednika vlade i skupštine, 40 odsto mesta u upravnim odborima javnih preduzeća i ambasadorskih mesta, ali im je to bilo malo, navedeno je ranijem  saopštenju PES-a. 

Iz tog razloga je ta partija, kako je navedeno, dogovorila većinu sa Demokratama, Civisom, partijama manjina, sa SNP-om i moguće Ujedinjenom Crnom Gorom, preneo je portal RTCG.

Komentari (0)

Evropa