Region

Bura nakon zabrane Jovani Marović da uđe u Srbiju, crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova traži obrazloženje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2023

-

17:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ponovo je granični prelaz na beogradskom aerodromu nepremostiva prepreka za nekog crnogorskog državljanina. Bivšoj potpredsednici Vlade Crne Gore i ministarki evropskih poslova Jovani Marović zabrana ulaska u Srbiju je izrečna, kako je sama objavila, zbog "zaštite bezbednosti Srbije i njenih građana". Njoj ulazak u Srbiju nije dozvoljen, a od tada se ne stišavaju reakcije ni u Beogradu, ni u Podgorici.

Marović je informaciju o zabrani ulaska u Srbiju podelila na platformi Iks.

"Odbijen mi je ulazak u Srbiju zbog 'zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana'. Hvala Aleksandru Vučiću što pravite od mene heroinu", napisala je ona.

Od tada su reagovali i predsednik Crne Gore Jakov Milatović i Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje. Reagovao je, međutim, i jedan funkcioner Srpske napredne stranke, koji je zapravo ovakvu zabranu odobrio.

Jovana Marović je, podsetimo, u novembru 2022. podnela ostavku na funkcije u Vladi Dritana Abazovića, navodeći da joj prilike u Crnoj Gori nisu omogućavale ubrzanje evropskog puta. Istovremeno je podnela ostavku i na mesto potpredsednice u Građanskom pokretu URA Dritana Abzovića.

U Srbiji je, međutim, bila na meti kritika u tabloidima zbog podrške koju je uputila protestima "Srbija protiv nasilja".

Ne stišavaju se reakcije

Predsednik Crne Gore saopštio je da se Marović vratila u Crnu Goru i da je iznenađen što joj je zabranjen ulazak u susednu Srbiju.

"Siguran da Marović nije pretnja po bezbednost Srbije", ocenio je Milatović na Tviteru.

Poručio je da je zabrana ulaska zbog različitog političkog mišljenja praksa koju zemlje moraju ostaviti iza sebe ako žele da grade dobrosusedske odnose.

"Region u kontekstu EU budućnosti, treba da teži otvorenim granicama za građane, i kada su kritički nastrojeni prema vlastima i politikama", naveo je on.

Nakon reakcije crnogorskog predsednika i nevladinog sektora u obe zemlje, sada se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova u Podgorici.

"Ministarstvo spoljnih poslova je od nadležnih organa Republike Srbije zatražilo obrazloženje ove odluke, te izrazilo uverenje da se sa ovakvom praksom neće nastaviti, jer narušava demokratske vrednosti i otežava dalji razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, što su glavni preduslovi za izgradnju zajedničke evropske budućnosti, kao ključnog vanjskopolitičkog prioriteta obe države", navodi se u saopštenju.

Bilo je i drugih, oštrijih ocena, poput crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića koji kaže da su ovo neodgovorni i nezreli potezi Srbije pa i onog predsednika Cemija Zlatka Vujovića koji tvrdi da je ovde cilj zastraživanje političkih neistomišljenika srpske vlasti.

A iz redova srpske vlasti stigla je reakcija poslanika Vladimira Đukanovića, koji kaže da je odluka o zabrani "potpuno ispravna".

"Svakom ko podržava zeleno-leve ekstremiste u Srbiji kao Viola fon Kramon i ko vodi kampanju za nezavisnost Kosova i podriva ovu državu tako što finansira razne nevladine organizacije koje stvaraju haos, trebalo bi zabraniti ulazak u Srbiju", rekao je Đukanović.

Na pitanje zašto je Jovani Marović zabranjeno da uđe u Srbiju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se nikada ne meša u rad državnih organa.

"Ali danas sam apelovao da se svaki put bivšim ministrima iz Crne Gore, koji dolaze da zauzimaju auto-puteve u Beogradu, da ih uvek pustimo. Ona će biti naš drag gost da ulazi. Nije fer to od MUP i BIA, jer mi puštamo Violu fon Kramon da ulazi, koja svaki dan vodi specijalni rat protiv Srbije. Kada može Viola, što ne može i crnogorska ministarka da dolazi i da nas uči šta je demokratija. Posebno se izvinjavam ministarstvu inostranih poslova Crne Gore, onima koji su zabranjivali Matiji Bećkoviću da uđe u Crnu Goru, našem ambasadoru da obiđe roditelje", kaže predsednik.

Problem za tek poboljšane odnose Beograda i Podgorice?

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvala je crnogorsku Vladu i premijera da hitno reaguju na odbijanje ulaska u Srbiju bivšoj vicepremijerki i ministarki.

"Takođe, očekujemo da Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova upute protesnu notu Vladi Srbije zbog ovakvog postupanja prema Marović i da traže spisak svih državljana Crne Gore kojima je po istom osnovu zabranjen ulazak u Srbiju", naveli su.

Euronews

U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku podsećaju da je sličnim metodama pribegavala svojevremeno i crnogorska vlast uz ocenu da Beograd sada zloupotrebljava svoje pravo da odbije ulazak stranom državljaninu.

"Srbija sada vidimo i sama zabranjuje, politizuje to, kao što je Milo Đukanović radio i zabranjuje s ove strane, svi su se nadali da će to da prestane promenom vlasti i dolaskom demokratskih snaga u Crnoj Gori, vidimo da Srbija sa tim nastavlja i apsolutno nije jasno zbog čega", rekao je Srđan Cvijić iz BCBP.

Stručnjak za ljudska prava Milan Antonijević povodom ovog slučaja kaže da se ovime urušava slika kakva pokušava da se stvori.

"Mi govorimo ovde o Otvorenom Balkanu, gde nam neće biti potrebne granice između zemalja regiona i da one neće značiti ništa za desetak godina, ako se evropske integracije intenziviraju, a ovavkim nekim postupcima, pre svega MUP-a, a potom i službi bezbednosti se ovakva slika urušava", rekao je Antonijević.

Sa druge strane, pisac Đuro Radosavović ne smatra da ovo može mnogo narušiti odnose Beograda i Podgorice, pogotovo ne sad kada je sve "splasnulo" posle posete Milatovića Beogradu.

"Ovaj slučaj možemo nazvati komedija zabune. Ovo sa Jovanom Marović, pitanje je kako se i zašto to desilo, valjda napomenuti da je ona, dok je bila ministarka, da je bila u ne baš najboljoj vladi, ova sadašnja situacija je svojevrstan autogol i doprinosi jedino Marović", rekao je on i dodao da se verovatno nikada neće saznati da li se zabrana dogodila zbog nje lično ili zbog politike, ali da ovakve zabrane samo dižu prašinu i nikome ne donose rezultat.

Komentari (0)

Evropa