Region

Blinken i Berbok u Vašingtonu o Republici Srpskoj, Dodik: Nisam nikakva opasnost za evropsku bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

23:05

Blinken i Berbok u Vašingtonu o Republici Srpskoj, Dodik: Nisam nikakva opasnost za evropsku bezbednost
Blinken i Berbokova o bezbednosti u BiH - Copyright Tanjug AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok danas u Vašingtonu razgovarao o regionalnoj bezbednosti u Evropi, a naročito o Bosni i Hercegovini.

Blinken je naveo da su razgovarali o tome kako EU može da nastavi da vrši pritisak na učesnike koji "dovode BiH pod veliki rizik, naročito na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika korišćenjem svih neophodnih alata i jačanjem sposobnosti misije za stabilizaciju".

Tanjug AP/Alex Brandon

 

"Veoma cenimo nemačko rukovođenje kada je reč o ograničavanju određenih finansijskih tokova prema predsedniku Republike Srpske (Miloradu) Dodiku, ponovnom pridruživanju i jačanju Euforovog programa 'Altea'", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

U kontekstu regionalne bezbednosti u Evropi, Berbok i Blinken spomenuli su jačanje EUFOR misije u BiH, preneli su mediji u BiH.

Vlada Nemačke je početkom avgusta odlučila da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj, zbog, kako je tada navedeno u saopštenju nemačke ambasade u Sarajevu, nastavka "secesionističke politike tog entiteta i njegovog predsednika Dodika".

Dodik: Nisam nikakva opasnost za evropsku bezbednost

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da nije nikakva opasnost za evropsku bezbednost i da je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok dezinformisala američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

 Dodik je na platformi X (Tviter) naveo da mu je žao što je Berbokova dezinformisala Blinkena, pojasnivši da Nemačka nije zaustavila sredstva njemu već Republici Srpskoj.

"Mi smo zamolili da se što pre povuku kako bi mogli doći novi investitori", napisao je Dodik.

Dodik je, takođe, naveo da se drži Dejtonskog sporazuma i da brani taj dokument.

"Šta to treba da uradim, a ne radim što je u Dejtonskom sporazumu? Nisam ja nikakva opasnost za evropsku bezbednost. Sprovodim i branim mirovni sporazum koji ste vi 1995. napisali i njime zaustavili rat", zaključio je Dodik.

On je naveo da bi voleo da bilo ko predoči jednu rečenicu, akciju ili odluku kojom je izašao van tog njihovog dokumenta o BiH.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa