Region

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske: Šmit želeo da isprovocira incident

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2023

-

10:15

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske: Šmit želeo da isprovocira incident
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske: Šmit želeo da isprovocira incident - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da dolazak Kristijana Šmita u Banjaluku bez ikakve najave zvaničnim institucijama i pošto je obavešten i upozoren da postoji opasnost po njegovu bezbednost, govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva.

Karan je za Srnu rekao da je Šmit, visoki predstavnik u BiH koga RS ne priznaje, još jednom "pokazao i dokazao" da nije dostojan pozicije za koju se predstavlja da je legitimni predstavnik u BiH.

"Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje i isto tako svojim delovanjem snosi deo odgovornosti za stanje bezbjednosti. Ovaj njegov jučerašnji potez nije u redu i mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi", poručio je Karan.

Karan je naglasio da Šmitova jučerašnja "inkognito" poseta Banjaluci iznova i iznova potvrđuje stav zvaničnika Republike Srpske da on nije nikakav diplomata, već obični turista.

Ministar policije je rekao da njegov dolazak u Banjaluku bez ikakve najave zvaničnim institucijama zaduženim za provođenje zakona, nakon što je i sam obavešten i upozoren da postoji opasnost po njegovu bezbednost i to u trenutku dok se u Banjaluci održava nekoliko različitih događaja, od Sajma knjige, fudbalske utakmice i drugih društvenih događaja, govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio žrtva.

On je podsetio da se u neposrednoj blizini Šmitovog boravka juče održavao veliki skup u okviru obeležavanja Dana srpskog jedinstva i zastave, kojem je prisustvovalo više od 10.000 građana, te da su prisutni slučajno došli do informacije o njegovom boravku.

"Moglo je doći da nesagledivih posledica kako po samog Šmita, tako i po građane Republike Srpske, jer raspoloženje građana Republike Srpske nije mu nimalo naklonjeno", konstatovao je Karan.

Kovačević: Došao je bez najave

Na celu situaciju je reagovao i portparol SNSD i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, koji je rekao da je Šmit "došao u Banjaluku i Republiku Srpsku u nedelju kao begunac od zakona, krijući se, bez najave i bez vozila pratnje".

"Tako se ne ponašaju 'visoki predstavnici', već begunci od zakona i oni koji se kriju od policije. A jadan Šmit uporno pokušava pobeći od onoga što piše u Dejtonskom sporazumu i u Aneksu 10", napisao je Kovačević na Tviteru.

On je dodao da je Šmit fotografiju iz Banjaluke objavio tek pošto ju je napustio i upitao "koliko nisko je 'visoki' spreman da ide".

"U institucijama Srpske za njega mesta nema, a da li će nastaviti da pokušava da dogovara sastanke po kafanama i budžacima, to je već njegov lični izbor", poručio je Kovačević.

"Koliko tačno nisko je 'visoki' spreman ići. I za kraj, fotografiju iz Banjaluke je objavio tek kad je napustio Republiku Srpsku, čime je još jednom potvrdio ono što svi znaju. Granica postoji", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa