Region

Bosanskom vojniku nepravosnažno 20 godina zatvora za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

22:55

Bosanskom vojniku nepravosnažno 20 godina zatvora za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika
Bosanskom vojniku nepravosnažno 20 godina zatvora za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud BiH osudio je danas nepravosnažno na 20 godina zatvora nekadašnjeg pripdanika Armije BiH Almira Sarajlića za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, dok je ostalih sedam oslobođeno optužnice zbog nedostatka dokaza.

Sarajlić je osuđen u predmetu "Ibrahim Purić i drugi", kada je, kako se navodi u optužnici, kao pripadnik 325. brdske brigade Armije BiH 22. decembra 1993. godine prilikom isplaniranog i pripremljenog napada na linije HVO postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Sarajlić je na području zaseoka Šafradini, u blizini Sivrinog Sela, lišio života najmanje dvanaest vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali i bili razoružani, među kojima je bilo i ranjenih vojnika, a jedan od njih neutvrđenog identiteta je bio potpuno onesposobljen za samostalno kretanje, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Sadik Omanović, Šaćir Omanović i Kasim Kavazović su oslobođeni optužbe, jer nije dokazano da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa