Evropa

Rosatom: Zapadne sankcije neće ometati realizaciju projekta Paks 2 u Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

19:12

Rosatom: Zapadne sankcije neće ometati realizaciju projekta Paks 2 u Mađarskoj
Rosatom: Zapadne sankcije neće ometati realizaciju projekta Paks 2 u Mađarskoj - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Politika sankcija zapadnih zemalja pogađa mađarski projekat nuklearne elektrane Paks-2, koji se gradi u saradnji sa ruskom korporacijom Rosatom, izjavio je danas generalni direktor ruske nuklearne korporacije  Aleksej Lihačov na 67. godišnjem zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA.

"Detalno smo razgovarali sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom o detaljima ovog projekta, pitanjima koja se tiču supstitucije uvoza imajući u vidu da politika sankcija Zapada takođe pogađa ovaj projekat. Međutim, ništa neće zaustaviti njegovu realizaciju odgovarajućim tempom i u interesu mađarskog naroda“, rekao je Lihačov, prenosi TASS.

Prva NE Paks, koja je izgrađena sovjetskom tehnologijom i koristi rusko nuklearno gorivo, daje polovinu proizvedene i jednu trećinu potrošene električne energije u Mađarskoj.

U ovom postrojenju izgrađenom na oko 100 kilometara južno od Budimpešte na obali Dunava trenutno rade četiri bloka.

Projektom NE Paks-2, čija je ukupna vrednost izgradnje veća od 12,5 milijardi evra, mađarska vlada očekuje da će se nakon puštanja u rad dva nova nuklearna reaktora proizvodnja povećati sa sadašnjih 2.000 megavata na 4.400 megavata.
 

Komentari (0)

Evropa