Evropa

Milatović: Neprihvatljivo unapred isključiti iz vlade bilo koji politički subjekt, pa i koaliciju Za budućnost Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

11:06

Milatović: Neprihvatljivo unapred isključiti iz vlade bilo koji politički subjekt, pa i koaliciju Za budućnost Crne Gore
Milatović: Neprihvatljivo unapred isključiti iz vlade bilo koji politički subjekt, pa i koaliciju Za budućnost Crne Gore - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović kaže da je zabrinjavajuće to što se dijalog oko formiranja Vlade ne vodi na programskim osnovama, što smatra važnijim od toga koje partije će je sačinjavati.

Za njega je ističe, principijelno neprihvatljivo da “bilo koji politički subjekt koji je dobio poverenje određenog broja građana, pa ni ZBCG, može unapred biti isključen iz učešća u vlasti”.

Milatović je u intervjuu za podgoričke Vijesti po povratku iz Njujorka, gde je učestvovao na GSUN i imao niz bilateralnih sastanaka sa američkim zvaničnicima, rekao: "U kontekstu buduće Vlade, izrazio sam očekivanja da će i njeni konstituenti delovati u smeru reformskih i evroatlantskih prioriteta".

Ističe da je, pored kriterijuma, koji su dominantno vezani za spoljnu politiku Crne Gore, mišljenja da je neophodno da u izvršnoj vlasti budu subjekti koji će se odlučno zalagati za unapređenje vladavine prava i održivi ekonomski razvoj.

"Svakako, ova pitanja zahtevaju odgovor mandatara i političkih subjekata koji pregovaraju o budućoj Vladi. Radim sve što je u mojoj moći da predstavim potencijal Crne Gore da odlučno sprovede reforme i bude prva naredna članica EU. Iskreno verujem da za to postoji prilika i podrška naših međunarodnih partnera i očekujem da će svi politički subjekti pokazati veći stepen odgovornosti prema građanima u realizaciji ovog cilja", naveo je Milatović.

Na pitanje da li je na tim sastancima u Njujorku pominjano konkretno koje to partije ne dele stav SAD i kakav je njegov stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, Milatović kaže da je siguran da je i mandatar Milojko Spajić saglasan s kriterijumima vezanim za spoljnu i unutrašnju politiku, a oko kojih, kako ističe, u celosti postoji saglasnost između njega kao predsednika Crne Gore i međunarodnih partnera.

"Više puta sam u javnosti istakao da moje viđenje procesa formiranja Vlade zahteva jasnu platformu i viziju, kao i veći nivo transparentnosti kada su u pitanju prioriteti, model i struktura buduće Vlade. To sam vrlo jasno elaborirao i u procesu davanja mandata. Smatram neozbiljnim svaki politički proces koji nije utemeljen na konkretnom programu i ciljevima", naveo je Milatović.

Ističe da je svakako, posao mandatara formiranje Vlade, kroz definisanje kriterijuma za ulazak u Vladu i jasno određenje subjekata koji učestvuju u pregovorima oko prihvatljivosti tih kriterijuma.
"Ne znam da li su dosadašnji pregovori o formiranju Vlade iskorišćeni kao provera utemeljenosti tih kriterijuma kod pojedinih političkih subjekata koji su učestvovali u procesu, ali sam uveren da ni sada nije kasno da se reaguje u tom pravcu", naveo je šef crnogorske države.

Upitan da li i dalje misli da koalicija ZBCG treba da bude deo nove vlade i zašto, Milatović ističe da principijelno ne može da prihvati da bilo koji politički subjekt koji je dobio poverenje određenog broja građana, pa ni ZBCG, može unapred biti isključen iz učešća u vlasti.

" To bi bio povratak na nedemokratski politički ambijent pre avgusta 2020. godine, a siguran sam da smo u protekle tri godine napravili značajne korake u demokratskom sazrevanju društva", jasan je Milatović.

Tanjug/Zoran Žestić

Jakov Milatović

Na osnovu medijskih izveštaja je, kaže, stekao utisak da konačni dogovor između mandatara Spajića i koalicije ZBCG nije zbog neslaganja oko nivoa zastupljenosti te koalicije u budućoj Vladi, a ne zbog različitih viđenja programskih prioriteta.

"Tvrdnja mandatara da je u više navrata ponudio ulazak u vlast koaliciji ZBCG, uz kontinuiran proces pregovora između mandatara i ovog političkog subjekta, bez obzira na kasnije (ne)prihvatanje te ponude, logično nameće zaključak da je prethodno s njima usaglasio stavove o spoljnim i unutrašnjim prioritetima buduće Vlade", pojasnio je Milatović.

Ističe i da je fer podsetiti da su i građanski pokret URA i ZBCG dali doprinos demokratskim promenama u Crnoj Gori i na parlamentarnim izborima 2020. godine, i na predsedničkim izborima 2023. godine. 

"Mandatar Spajić takođe je dao svoj doprinos promenama, kako kroz učešće u kampanji koalicije ZBCG na parlamentarnim izborima 2020. godine, tako i kroz izvanredan rad u 42. Vladi", naveo je Milatović.

Upitan da li Spajić ima većinu za formiranje Vlade i da misli da bi GP URA Dritana Abazovića trebalo da bude deo vlade, Milatović je ponovio da je učešće pojedinih stranaka u nvoj vladi pitanje za mandatara, te da je formiranje vlade "stvar dogovora oko određenih kriterijuma i programskih principa".

"Smatram da je u crnogorskoj politici previše ličnog i isključivog i da se postepeno moramo oslobađati tih stega. Svi znamo da su se neposredno pre izbora dogodile neke loše stvari koje su narušile odnos između mandatara i rukovodstva URA-e, ali sam ipak mišljenja da se mora razgovarati, ako je to u korist opšteg dobra", naveo je, između ostalog, Milatović.

Podsetio je i da su određeni lideri partija manje brojnih naroda snažno podržavali prethodni režim i predsednika Đukanovića, što njega, kako navodi, danas ne sprečava da ih vidi kao partnere u daljoj demokratizaciji Crne Gore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa