Evropa

Protest bugarskih rudara zbog planova vlade da zatvori elektrane na ugalj

Komentari

Autor: FoNet

29/09/2023

-

23:57

Protest bugarskih rudara zbog planova vlade da zatvori elektrane na ugalj
Protest bugarskih rudara zbog planova vlade da zatvori elektrane na ugalj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski rudari i zaposleni u termoelektranama protestovali su protiv planova vlade da zatvori elektrane na ugalj, u sklopu prelaska na ekološki prihvatljivije izvore energije.

Demonstranti su blokirali ključne autoputeve, jer se protive planovima prozapadne vlade za tri regiona u kojima se nalaze rudnici uglja i pozivaju na "pravednu energetsku tranziciju", prenosi Hina.

Blokirali su put koja vodi do Grčke i autoput Trakija prema Crnom moru i Istanbulu, što je dovelo do velikih saobraćajnih gužvi i formiranja kilometarskih kolona.

Bugarska želi da zatvori termoelektrane i rudnike uglja do 2038. godine i demonstranti se slaži sa tim datumom, ali ne i sa načinom na koji će se sprovesti prelaz na čišću energiju.

profimedia

 

Upkos protestima, vlada premijera Nikolaja Denkova odobrila je planove za zatvaranje tri područja sa rudnicima uglja kako ne bi izgubili novac Evropske unije za prelaz na obnovljive izvore.

Reč je od dve milijarde evra iz Plana za oporavak i otpornost Evropske unije.

"Dokumenta će se u subotu dostaviti Evropskoj komisiji", rekao je ministar finansija Asen Vasilev.

Vlada je obećala do 36 plata rudarima koji žele da napuste taj posao, a predstavnici rudara i radnika u termoelektranama traže odlaganje od mesec dana, kako bi im se omogućilo da učestvuju u procesu planiranja energetske tranzicije.

Trenutno se polovina električne energije u Bugarskoj proizvodi u termoelektranama.

Komentari (0)

Evropa