Evropa

Mišel: U Granadi mogući neformalni sastanci o situaciji na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

18:47

Mišel: U Granadi mogući neformalni sastanci o situaciji na Kosovu i Metohiji
Šarl Mišel - Copyright Tanjug/AP/Altaf Qadri

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je danas da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu i Metohiji.

U izjavi za RTS, Mišel je naglasio da su u toku diplomatski napori kako bi se lideri u regionu uverili da su "dijalog i stabilnost ono na čemu treba da rade". On je rekao da se nada da će sastanci na marginama samita u Granadi pomoći u rešavanju problema.

"Blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om, kako bismo preneli jasnu poruku da nema vremena za nove krize i turbulencije. Sada je vreme da se iskoristi šansa za napredak ka EU", kazao je Mišel.

On je ocenio da je "otvorena prilika za brži napedak regiona ka EU" i istakao da Beograd i Priština moraju da reše međusobne sporove da bi je iskoristili.

"Za napredak Zapadnog Balkana neophodni su vladavina prava i ekonomske reforme, ali podjednako važno je rešavanje bilateralnih sporova, ne samo između Kosova i Srbije. Nadam se da lideri regiona uviđaju da postoji prilika koju treba iskoristiti", rekao je Mišel.

U Granadi se u četvrtak održava treći samit Evropske političke zajednice na kojem će lideri 44 zemlje razgovarati o bezbednosti, energetici i drugim pitanjima od interesa za ceo kontinent. Prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dan kasnije, na istom mestu lideri EU će na zasebnom samitu razgovarati o pripremama Unije za novo proširenje, u svetlu odluke o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom, koja se očekuje do kraja godine.

Predsednik Evropskog Saveta Mišel predložio je da 2030. godina bude ciljni datum do kojeg EU i zemlje kandidati treba da budu spremni za prijem novih članica. Mišel je rekao da se debata o proširenju unutar EU suštinski promenila, ali da je na Zapadnom Balkanu još uvek prati visoki nivo skepticizama i nepoverenja.

"Skepticizam je normalan s obzirom da su lideri Zapadnog Balkana vremenom naučili kako da dobijaju izbore i bez opipljivog napretka na putu ka EU. Verujem da će se to promeniti kada uvide da smo ozbiljni. Optimista sam da će pozitivni ishod samita u Granadi i u Briselu u decembru uticati na promenu stava", rekao je Mišel.

Komentari (0)

Evropa