Evropa

Sančez prvi španski premijer koji se sastao sa separatističkom partijom EH Bildu

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2023

-

16:46

Sančez prvi španski premijer koji se sastao sa separatističkom partijom EH Bildu
Tanjug/AP/Paul White - Copyright Tanjug/AP/Paul White

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančez sastao se danas sa predstavnicima baskijske separatističke partije EH Bildu, čime je postao prvi predsednik španske vlade koji je održao zvanične razgovore sa tom baskijskom separatističkom partijom dok kao privremeni lider nastoji da formira novu vladu.

Sančez se sastao i sa predstavnicima stranke Zajedno za Kataloniju pošto je njegovim socijalistima (PSOE) potrebna podrška katalonskih i baskijskih separatističkih partija da bi obezbedili većinu za formiranje nove vlade pre 27. novembra, ili će se, u suprotnom, suočiti sa novim parlamentarnim izborima sledeće godine, preneo je Rojters.

"Još smo daleko od istorijskog kompromisa", rekla je portparol parlamentarne grupe stranke Zajedno za Kataloniju Mirijam Nogeras o potencijalnom sporazumu nakon sastanka sa Sančezom. 

Zajedno za Kataloniju kao uslov za postizanje sporazuma zahteva amnestiju koja potencijalno pokriva više od 1.400 ljudi koji su učestvovali u zalaganju za katalonsku nezavisnost.

Sančez se takođe sastao se sa portparolkom stranke Bildu u Kongresu Mertdžom Aizpurua i njenim kolegom u Senatu Gorkom Dijazom. 

Bildu je pomogao Sančezu da formira vladu 2020. godine. Bildu je osnovan 2012. godine kao koalicija baskijskih levičarskih partija, a prvobitno je bio zabranjen zbog sumnje da je blizak oružanoj separatističkoj organizaciji ETA. 

Bildu, čiji su pojedini članovi bivši militanti ETA ili simpatizeri te organizacije, javno je odbacio nasilje. 

Komentari (0)

Evropa