Evropa

Greta Tunberg među uhapšenim aktivistima u Londonu: Ometali sastanak rukovodilaca naftnih i gasnih kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

17:50

Greta Tunberg među uhapšenim aktivistima u Londonu: Ometali sastanak rukovodilaca naftnih i gasnih kompanija
Greta Tunberg među uhapšenim aktivistima u Londonu: Ometali sastanak rukovodilaca naftnih i gasnih kompanija - Copyright Tanjug AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Britanska policija uhapsila je danas Gretu Tunberg, zajedno sa drugim klimatskim aktivistima, koji su se okupili ispred hotela u centru Londona, s ciljem da ometaju sastanak rukovodilaca naftnih i gasnih kompanija.

Tanjug AP/Kin Cheung

 

Tunbergova je bila među desetinama demonstranata koji su pokušali da blokiraju pristup hotelu "Interkontinental" na Park Lejnu, gde se održava pomenuti forum za energetiku, preneo je AP.

Na konferenciji, pored ostalih, učestvuju izvršni direktori saudijske kompanije Aramko i norveškog Ekvinora, kao i britanski ministar za energetsku bezbednost.

Kako se navodi, Tunbergovu su policajci odveli u policijsko vozilo, zajedno sa još desetak aktivista.

Londonska policija saopštila je ranije da je pet osoba uhapšeno zbog sumnje da su ometali saobraćaj tokom protesta.

Tanjug AP/Kin Cheung

 

Demonstranti su pokušali da blokiraju pristup mestu održavanja konferencije tako što su sedeli na trotoaru pored ulaza, držali transparente i uzvikivali parole, dok su neki palili dimne baklje.
Aktivisti Grinpisa spustili su se sa krova hotela kako bi razvili transparent sa natpisom "Zaradite mnogo novca od nafte".

Demonstranti optužuju kompanije za fosilna goriva da namerno usporavaju prelazak energije na obnovljive izvore, kako bi ostvarile veći profit.

"Svet se davi u fosilnim gorivima, a naše nade, snove i živote pere poplava zelenaštva i laži“, rekla je Tunbergova novinarima pre nego što je privedena.

Istakla je kako je decenijama bilo jasno da su industrije fosilnih goriva bile svesne posledica svojih poslovnih modela, a ipak nisu uradile ništa.

"Ne možemo dozvoliti da se ovo nastavi, pa nemamo druge opcije osim da ih fizički ometamo i moramo da nastavimo da pokazujemo da im ovo neće proći", poručila ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa