Evropa

Ministri EU: Unija mora da pooštri kontrolu migranata i tražilaca azila

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

13:41

Ministri EU: Unija mora da pooštri kontrolu migranata i tražilaca azila
Ministri EU: Unija mora da pooštri kontrolu migranata i tražilaca azila - Copyright Tanjug AP/Europa Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ministri iz zemalja EU rekli su danas na sastanku u Briselu da države članice moraju da pooštre kontrolu migranata i tražilaca azila i da brže proteraju one za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni rizik nakon niza islamističkih napada.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde sastali su se da bi razgovarali o tome koje korake da preduzmu nakon smrtonosnih islamističkih napada u Briselu i Francuskoj. Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas rekao je pred sastanak da važeća pravila vlade EU za vraćanje ilegalnih migranata u njihove zemlje porekla nisu adekvatna i da postoje novi predlozi o kojima će se razgovarati, preneo je Rojters.

"Važno je da oni pojedinci koji mogu izazvati bezbednosnu pretnju za naše građane budu odmah vraćeni uz upotrebu sile", rekla je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson novinarima uoči sastanka.

Johanson je navela da EU mora biti efikasnija i brža u donošenju odluka o vraćanju migranata u matične zemlje. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je po dolasku na sastanak da EU što pre treba da primeni nova pravila o migracijama i da treba brže da donosi odluke o zahtevima za azil. Očekuje se da će novi migracioni pakt EU biti konačno usaglašen do kraja ove godine, preneo je Rojters.

Agencija navodi da su zemlje članice EU izdale 420.000 odluka o vraćanju migranata prošle godine, ali da je samo njih 77.000 sprovedeno. Dvadesetogodišnji islamista, iz Ingušetije u Rusiji, optužen je da je izbo nožem učitelja u severnoj Francuskoj u petak, a pre napada je bilo poznato da predstavlja mogući bezbednosni rizik, ali nije mogao da bude proteran prema važećim zakonima, saopštila je Francuska.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Briselu u ponedeljak kada je jedan Tunižanin star 45 godina, koji je ilegalno boravio u Belgiji, ubio dva Šveđanina. Na video snimku objavljenom na internetu, pre nego što ga je ubila policija, napadač je sebe nazvao Abdesalem al Guilani.

Napadač je stigao na italijansko ostrvo Lampeduza 2011. godine, a živeo je u Švedskoj pre nego što je zatražio azil u Belgiji. Njegov zahtev je odbijen 2020. godine kada mu je naređeno da napusti zemlju. Prema zakonu, on je imao 30 dana da ode na dobrovoljnoj osnovi, ali nikada nije napustio Belgiju, iako je bio poznat policiji.

Komentari (0)

Evropa