Evropa

Navaljni odbio da prisustvuje ročištu jer mu je oduzet pribor za pisanje

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

20:15

Navaljni odbio da prisustvuje ročištu jer mu je oduzet pribor za pisanje
Navaljni odbio da prisustvuje ročištu jer mu je oduzet pribor za pisanje - Copyright Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni odbio je da napusti zatvorsku ćeliju i preskočio je ročište, protestujući nakon što mu je oduzet pribor za pisanje.

Navaljni, koji služi 19-ogodišnju zatvorsku kaznu, trebalo je da učestvuje na sudskom ročištu putem video-linka o jednoj od mnogih tužbi koje je podneo protiv zatvora, izjavio je njegov saradnik Ivan Ždanov i naveo da su nakon toga "operativci sa šlemovima ušli u ćeliju i, uz upotrebu sile, odvukli ga do istražitelja", prenosi AP.

Ruski portal "Meduza" objavio je da je sudsko ročište odloženo za 2. novembar.

Ruski opozicionar je uhapšen 2021. godine i od tada je dobio tri zatvorske kazne, poslednju zbog "ekstremizma", navodi američka agencija.

On se trenutno nalazi u specijalnoj kaznenoj ustanovi u Kaznenoj koloniji 6 u Vladimirskoj oblasti, istočno od Moskve, a trebalo bi da uskoro bude prebačen u kaznenu koloniju sa najvišim stepenom bezbednosti.

Ranije ovog meseca, ruske vlasti su uhapsile tri advokata koji su zastupali Navaljnog, optužujući ih za učešće u ekstremističkoj grupi, tako što su navodno prenosili poruke između opozicionog političara i njegovog tima.

Saveznici Navaljnog su odbacili optužbe kao politički motivisane i optužili ruske vlasti da pokušavaju da u potpunosti izoluju već zatvorenog opozicionara.

Komentari (0)

Evropa