Evropa

Žene na Islandu u štrajku za jednake plate, pridružila se i premijerka

Komentari

Autor: tanjug

24/10/2023

-

12:16

Žene na Islandu u štrajku za jednake plate, pridružila se i premijerka
Žene na Islandu u štrajku za jednake plate, pridružila se i premijerka - Copyright Tanjug/(AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Žene na Islandu su danas stupile u jednodnevni štrajk za jednake plate muškaraca i žena i okončanje rodno zasnovanog nasilja, a protestu se pridružila i premijerka ove zemlje Katrin Jakobsdotir.

"Još uvek nismo dostigli naše ciljeve pune rodne ravnopravnosti i još uvek se bavimo rodno zasnovanim jazom u platama, što je neprihvatljivo u 2023. godini", izjavila je islandska premijerka za novinski sajt mbl.is.

Ona je rekla da će danas ostati kod kuće u sklopu protestnog "slobodnog dana za žene" i očekuje da će i druge žene u njenom kabinetu učiniti isto, prenosi AP.

Organizatori protesta su pozvali žene i nebinarne ljude da tokom današnjeg jednodnevnog štrajka odbiju kako plaćeni, tako i neplaćeni posao, uključujući kućne poslove.

Predstavnici islandskog školstva i zdravstva, sektora u kojima su većina zaposlenih žene, su rekli da će biti teško pogođeni protestom, a islandski nacionalni TV i radio operater RUV je saopštio da će danas ograničiti emitovanje.

Današnji štrajk na Islandu je najveći od 24. oktobra 1975. godine kada je 90 odsto žena odbilo da radi, čisti ili čuva decu kako bi izrazile nezadovoljstvo zbog diskriminacije na radnom mestu.

Island je 1976. godine doneo zakon koji garantuje jednaka prava bez obzira na pol. Svetski ekonomski forum je 14 godina zaredom ocenio Island kao zemlju u kojoj je najviše zastupljena rodna ravnopravnost. 

Nijedna zemlja nije postigla punu rodnu ravnopravnost, a na Islandu i dalje postoji razlika u platama između žena i muškaraca.

 

Komentari (0)

Evropa