Evropa

Danska vlada predložila da spaljivanje Kurana bude zakonom kažnjivo

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

13:31

Danska vlada predložila da spaljivanje Kurana bude zakonom kažnjivo
Tanjug/AP/Bilal Hussein - Copyright Tanjug/AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Danska vlada predložila je danas zakon prema kojem bi spaljivanje primeraka Kurana na javnim mestima postalo kažnjivo zakonom, ali je zakon u odnosu na prvobitnu verziju modifikovan.

"Predlog zakona specifično cilja sadržaj koji je od suštinskog verskog značaja za versku zajednicu", saopštilo je dansko ministarstvo pravde, prenosi danski "Politiken".

Danski ministar pravde Peter Humelgard rekao je da je važno da predlog zakona bude vrlo precizan.

"Odlučili smo da prilagodimo zakon, uradili smo to na osnovu konsultacija sa policijom i zbog bojazni da bi prvobitna verzija zakona bila isuviše teška da se sprovede u praksi", rekao je Humelgard.

U novom predlogu zakona promena se sastoji u tome da se pravi razlika između predmeta od verskog značaja i spisa od verskog značaja.

Novi predlog zakona je usmeren na skrnavljenje spisa od verskog značaja, dok je prva verzija zakona predviđala da se on odnosi na skrnavljenje svih predmeta od verskog značaja.

Danska, ali i Švedska, imale su od početka godine problem jer su protivnici islama palili i oštetili nekoliko kopija Kurana, što je izazvalo bes  muslimana širom sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa