Evropa

Najezda stršljena u Rimu, u pomoć stigao stručnjak za uklanjanje gnezda

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2023

-

12:50

Najezda stršljena u Rimu, u pomoć stigao stručnjak za uklanjanje gnezda
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Visoke temperature u Rimu doprinele su povećanju populacije stršljena u tom gradu koji učestalo napadaju stanovnike i turiste u italijanskoj prestonici.

Grad Rim pozvao je u pomoć zoologa Andreu Lunertija, eksperta za stršljene, kako bi uklonio brojna gnezda koja su ovi insekti napravili po gradu.

"Dobijam mnogo poziva trentuno, sa svih strana. Ljudi vide ove velike insekte kako lete svuda okolo, a gnezda su im ogromna, ponekad ima od 700 do 1.000 jedinki", rekao je Lunerti, preneo je "Gardijan".

Nedavno, Lunerti je dobio poziv iz doma starije gospođe koja se vratila sa odmora na Sardiniji i videla da je u njenom kupatilu 800 orijentalnih stršljena napravilo gnezdo.Prošle nedelje, perač prozora star oko 50 godina pao je sa skele i poginuo nakon što ga je napao roj stršljena.

Osim izuzetno toplog vremena za ovo doba godine, Lunerti za najezdu stršljena okrivljuje i gomile smeća u Rimu.Kaže, ta dva elementa stvaraju idealne uslove za širenje insekata u urbanim sredinama.

"Rim je veoma prljav grad, kontejneri su svuda otvoreni", rekao je Lunerti.

Orijentalni stršljeni su takođe prisutni u nekim delovima južne Italije, posebno u lučkim gradovima kao što je to Napulj.
 

Komentari (0)

Evropa