Evropa

RAT U UKRAJINI Sirski: Ruske snage kod Bahmuta ojačane, prešle iz odbrane u aktivna dejstva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/10/2023

-

08:05

RAT U UKRAJINI Sirski: Ruske snage kod Bahmuta ojačane, prešle iz odbrane u aktivna dejstva
RAT U UKRAJINI Sirski: Ruske snage kod Bahmuta ojačane, prešle iz odbrane u aktivna dejstva - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 614 dana. "Formula mira" u 10 tačaka predstavljena na Malti od strane predsednika Ukrajine Zelenskog privukla je na ovo osrtvo u Mediteranu predstavnike više od 50 zemalja. Među njima nema predstavika Rusije koji za predstavljeni plan kažu da je "očigledno antiruski". Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da razgovori na Malti "nemaju nikakve veze sa potragom za mirnim rešenjem". Za to vreme ne prestaje granatiranje Hersona u kome je po izveštaju šefa vojne administracije te oblasti povređeno osam osoba. Nemački kancelar Olaf Šolc očekuje da će EU doneti sve neophodne odluke da se obezbedi stabilnost u Ukrajini, uprkos razlikama u stavovima koje postoje između pojedinih članica Unije.  

Ključni događaji:

  • Otvoreni mirovni pregovori na Malti, uz podršku Ukrajine
  • Zelenski: "Formula mira" u 10 tačaka 
  • Zaharova: Razgovori na Malti "nemaju nikakve veze sa potragom za mirnim rešenjem".
  • Ruske snage žestoko granatirale Herson, osmoro povređenih
  • Šolc: Uveren sam da će EU doneti sve odluke da se obezbedi stabilnost Ukrajine

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


23.05 Zelenski: Ruske vlasti gube kontrolu nad događajima na svojoj teritoriji

Rusija je mobilisala sve svoje snage, pokušavajući da ne izgubi ono što je zauzela u Ukrajini, ali je po drugi put ove godine izgubila kontrolu nad dešavanjima u zemlji izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u večernjoj video poruci.

"Moramo trezveno da procenimo ruski sistem. Oni su mobilisali sve svoje snage da pokušaju da ne izgube ono što su zauzeli u Ukrajini, ali su istovremeno zagadili svoju teritoriju tolikim stepenom mržnje i degradacije da je Rusija po drugi put ove godine izgubila kontrolu nad događajima", poručio je Zelenski. 

19.53 Kijev okrivio ruske snage bezbednosti za nemire na aerodromu u Dagestanu

Ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgen Kornijčuk tvrdi da ruske snage bezbednosti stoje iza, kako je naveo, ''akcije antisemitske rulje'' na aerodromskom terminalu u ruskoj Republici Dagestan.

"Uveli su pripadnike snage bezbednosti na aerodrom, ali su oni sedeli po strani i pušili cigarete i ništa nisu uradili", rekao je Kornijčuk, komentarišući nerede na aerodromu u dagestanskoj prestonici Mahačkali koji su izbili u nedelju uveče posle sletanja aviona iz Tel Aviva.

17.14 Šojgu optužuje Zapad da želi da širi rat iz Ukrajine na Azijsko-pacifički region

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Zapad želi da proširi sukob u Ukrajini na Azijsko-pacifički region, prenela je ruska agencija TASS, koja se pozvala na njegove komentare na forumu u Pekingu.

Govoreći na najvećem događaju u organizaciji kineske vojne diplomatije, Šojgu je naveo da NATO prikriva gomilanje snaga u azijsko-pacifičkom regionu "razmetljivom željom za uspostvaljanjem dijaloga", preneo je Rojters.

12.51 Sirski: Ruske snage kod Bahmuta ojačane, prešle iz odbrane u aktivna dejstva

Ruske snage su u oblasti Bahmuta u Donjeckoj oblasti značajno ojačane i prešle su iz odbrane u aktivna dejstva, izjavio je danas komandant kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski.

On je za agenciju Interfaks Ukrajina rekao da je situacija na istoku zemlje i dalje teška, da ruske trupe ne odustaju i da svakodnevno napadaju ukrajinske položaje. Prema rečima Sirskog, ruske snage su posebno aktivne u oblasti Kupjanska, gde pokušavaju da napreduju u nekoliko pravaca istovremeno, a njihova dejstva su podržana jakom artiljerijskom i minobacačkom vatrom, kao i sve većim brojem dronova kamikaza.

"Istovremeno, zahvaljujući profesionalnim i koordinisanim akcijama naših vojnika, neprijatelj trpi velike gubitke i ne može da ostvari svoje ciljeve", rekao je komandant kopnene vojske Ukrajine. Sirski je naveo da je sa komandantima jedinica raspoređenih na delovima fronta, gde su najjači ruski napadi, isplanirao dalje korake i odgovor na dejstva ruskih snaga. 

12.43 Rusko ministarstvo odbrane: Oboreno osam raketa koje su ciljale Krim

Svih osam raketa "storm šedou", koje su ukrajinske trupe ispalile danas na Krim, oborila je ruska PVO, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev objavio je ranije danas da su aktivirane sirene za vazdušni napad i da je aktivirana PVO, objavila je agencija RIA Novosti. Zbog napada privremeno je bio blokiran saobraćaj na Krimskom mostu koji je sada obnovljen.

"Storm šedou" je stelt krstareća raketa koja se lansira iz aviona i ima domet od 250 do 560 kilometara, a zajednički su je razvile Francuska i Velika Britanija. Britanija je objavila prebacivanje tih projektila u Ukrajinu 11. maja, a Francuska 11. jula. Ukrajinske oružane snage svakodnevno granatiraju ruske pogranične teritorije i izvode napade bespilotnim letelicama.

11.28 Ukrajina tvrdi da je pogodila strateški objekat ruske PVO na Krimu

Oružane snage Ukrajine noćas su pogodile strateški objekat ruske PVO na Krimu, saopštilo je Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine. U saopštenju se tvrdi da su Oružane snage Ukrajine uspešno pogodile strateški objekat ruskog sistema PVO na zapadnoj obali Krima, prenosi Interfaks Ukrajina. Navedeno je i da je 25. oktobra kod Luganska uništen ruski PVO sistem S-400.

10.40 Moskva: Oboreno 36 dronova

U nastavku borbi u Ukrajini, ruske snage napadaju u pravcu Marjinke, i pokušavaju da opkole Avdejevku, dok su odbijeni napadi u pravcu Bahmuta, Kupjanska, Šahtjorska i Zaporožja.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili 36 ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i severozapadnog dela Krima.

09.48 Unian: Rusi raketirali brodogradilište u Odesi projektilom koji ide 3.000 km/h

Ruska vojska jutros je gađala Odesku oblast i verovatno pogodila lokalno brodogradilište projektilom "oniks", prenela je ukrajinska agencija Unian. Projektil "oniks" može da razvije brzinu do 3.000 kilometara na čas, a Rojters prenosi izjavu guvernera Odese Oleha Kipera da su u napadu ranjene dve osobe.

08.30 Šojgu: Metodički izvršavamo zadatke, Ukrajina izgubila oko 90.000 vojnika od 4. juna

Ruske trupe metodički izvršavaju postavljene zadatke u specijalnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na bezbednosnom forumu Sjangšan, koji se održava u Pekingu. Istakao je da će ruske oružane snage nastaviti da metodički i samouvereno izvršavaju svoje zadatke i osiguravaju bezbednost civila, prenosi agencija RIA Novosti.

Šojgu tvrdi da je od 4. juna, kada je počela kontraofanziva Ukrajine, poginulo ili ranjeno više od 90.000 ukrajinskih vojnika. Prema njegovim navodima, Ukrajina je od početka kontarofanzive izgubila oko 600 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila različitih klasa, a na bojnom polju nije postigla nijedan taktički značajan uspeh.

Tanjug/AP/Russian Presidential Press Service

 

07.44  Rusi gađali Herson, jedna žena poginula, troje povređeno

Jedna žena je poginula, a tri osobe su povređene kada su ruske snage oko ponoći granatirale Herson i pogodile višespratnice, saopštio je načelnik gradske uprave Roman Mročko. On je naveo da je ruska vojska sa leve obale Dnjepra, koju drži pod kontrolom, gađala centralni deo grada i pogodila višespratnice, prenosi interfaks Ukrajina. Došlo je do požara u jednom od stanova.

Tanjug/AP//Bernat Armangue

 

07.30 Nastavljeni pregovori o ukrajinskom planu za mir na Malti

Pregovori o ukrajinskom planu za mir nastavljeni su juče na Malti, uz učešće predstavnika više od 65 zemalja, ali ne i Rusije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu, prvog dana konferencije, da čezne za danom kada će ljudska istorija biti samo istorija mira, navodeći da je ta težnja precizirana u međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija.

07.00 Školarci u Krimu se obučavaju u okviru vojno-patriotskog programa

Krimski školarci se obučavaju u okviru vojno-patriotskog programa pod nazivom "Škola budućih komandanata", piše Gardijan.U Sevastopolju juče je obuka održana pod rukovodstvom vojnog osoblja i uključivala je trke u više sportova, hitnu medicinu i rukovanje oružjem.

Komentari (0)

Evropa