Evropa

Slovačka raspoređuje dodatne vojne snage na granicu s Mađarskom zbog migranata

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

18:15

Slovačka raspoređuje dodatne vojne snage na granicu s Mađarskom zbog migranata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka će uputiti dodatne snage na granicu sa Mađarskom radi sprovođenja akcije suzbijanja ilegalnih migracija, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico.

''Pozdravio sam činjenicu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova kao jedan od svojih prioriteta odabralo stvaranje barijera ilegalnim migracijama. Stoga sam podržao i vest da će večeras moći da se vidi mobilizacija i policijskih i vojnih lica za akciju, ovo nije obuka, nije vežba'', rekao je Fico, a prenosi agencija RIA.

On je istakao da sve dok se ilegalna migracija ne stavi pod kontrolu, postojaće rizik da ljudi povezani sa terorističkim strukturama mogu ući u Slovačku.

Početkom septembra, Slovačka je odlučila da rasporedi oko 500 vojnika kao pomoć policiji u borbi protiv ilegalnih migranata na granici sa Mađarskom, a kasnije su uvedene i granične kontrole na slovačko-mađarskoj granici.

U više gradova u Slovačkoj proglašeno je vanredno stanje zbog povećanog broja ilegalnih imigranata. Poljska, Češka i Austrija su ranije privremeno obnovile granične kontrole na granicama sa Slovačkom zbog naglog povećanja broja ilegalnih migranata na takozvanoj ''balkanskoj ruti'' koja vodi preko balkanskih država ka zapadnoevropskim zemljama.

Komentari (0)

Evropa