Evropa

Ministri unutrašnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije dogovorili jačaje mešovitih patrola na migrantskoj ruti

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

19:50

Ministri unutrašnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije dogovorili jačaje mešovitih patrola na migrantskoj ruti
Migranti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri unutrašnjih poslova Italije, Hrvatske i Slovenije danas su na sastanku u Trstu načelno dogovorili jačanje mešovitih patrola na granicama, osnivanje zajedničkih centara za strance i redovne sastanke ministara i direktora policije.

Mateo Pjantedosi, Davor Božinović i Boštjan Poklukar razgovarali su danas u Trstu o jačanju saradnje u nadzoru granica na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, dve nedelje od ponovnog uspostavljanja kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama.

Pjantedosi je rako da je nadzor na granici uveden na temelju analiza opasnosti od terorizma.

"To je sa sobom donelo neke mere koje nisu dobro prihvaćene ni u Hrvatskoj, ni u Sloveniji, ni u Italiji, ali to je bilo neophodno na osnovu analiza naših stručnjaka, posebno nakon sukoba Izraela i Palestine", izjavio je Pjantedosi.

Mere će biti na snazi dok se stanje ne popravi, iako svi ministri žele da se što pre vrati na prvobitno stanje, prenosi HRT.

Italijanski ministar istakao je tri zaključka sastanka. Prvi je uspostavljanje stalne strukture za formiranje mešovitih policijskih brigada. Druga mera je uspostavljanje zajedničkih centara za prihvat stranaca, a policijski čelnici dogovoriće operativne detalje obe mere. Treći zaključak je da će format tripartitnih ministarskih sastanaka postati trajan.

Policijski čelnici trebalo bi da češće razgovaraju putem ideokonferencija i razmenjuju bezbednosne informacije. 

Saradnja tri države nema alternative istakao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, napominjući da se saradnja odvija među policijom, ali i među obavještajnim agencijama.

"Uz sve evropske politike, pitanje bezbednosti je nešto što na neki način najviše zanima naše građane. Zato je naša obveza da zajedničkom saradnjom i ovom i drugim formatima to ojačamo. Naša saradnja nema alternativu. Nijedna država ne može s tim da se nosi sama", ocenio je Božinović dodavši kako je od izuzetne važnosti i dijalog sa zemljama zapadnog Balkana.

On je podsetio da je hrvatska policija stalno aktivna i da nije imala prazan hod od velike migrantske krize.

"Sve vreme podižemo opremljenost i kapacitete naše policije i želimo da naša iskustva podelimo s našim susedima na zapadnobalkanskoj ruti", poručio je Božinović.

On je istakao i da su mobilne policijske patrole mnogo efikasnije od statične kontrole na glavnim graničnim prelazima. Ove godine, dodao je, mešovite patrole otkrile su više od 500 organizatora ilegalnih prelazaka i evidentirale oko 26.000 prelazaka granice.

Poklukar je istakao da je potrebno rešiti problem vizne politike na nivou Evropske unije, kao i da sva tri ministra rade na tome da stranci više ne ulaze u zemlje zapadnog Balkana kao turisti, a potom odlaze na zapad.

Istovremeno je podržao ulazak Bugarske i Rumunije u šengenski prostor i delovanje agencije Frontex u Bosni i Hercegovini.

Božinović je naveo da postoji veliki problem oko migranata koji zloupotrebljavaju institut azila u Hrvatskoj, da bi onda ilegalno išli dalje prema zapadnoj Evropi.

Naglasio je da se evidentiraju svi državljani trećih zemalja koji iz Hrvatske dolaze u Sloveniju, a zatim u Italiju.

Prema njegovim rečima, oni su i pre ulaska u Hrvatsku prešli teritoriju barem jedne zemlje Evropske unije pa je i te zemlje pozvao na saradnju.

Na pitanje novinara da li je u celoj priči zapadnobalkanske migrantske rute problem u Hrvatskoj, ministri su odgovorili negativno.

"Problem je u ruti, ne Hrvatskoj", zaključio je italijanski ministar.

Komentari (0)

Evropa