Evropa

EU traži od Italije više informacija o centrima za migrante u Albaniji

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

16:36

EU traži od Italije više informacija o centrima za migrante u Albaniji
EU traži od Italije više informacija o centrima za migrante u Albaniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija praktično nije obaveštena o dogovoru italijanske premijerke Đorđe Meloni i Tirane da pošalje hiljade migranata u Albaniju, u okviru procedure traženja azila i zahteva više informacija o tome, objavio je danas Gardijan pozivajući se na izvore u Briselu.

Portparol EU je rekao da je Unija "obaveštena", ali je odbio da kaže kada im je rečeno o kontroverznom planu koji je italijanska premijera juče predstavila, dodaje britanski list.

"Zatražili smo detaljne informacije. Moramo da vidimo detalje, kako bismo mogli da pričamo o implikacijama", rekao je portparol.

Italija će izgraditi centre u Albaniji za smeštaj migranata koji dolaze morskim putem, izjavila je juče premijerka Italije Đorđa Meloni. Meloni je rekla da će albanski centri u početku primiti oko 3.000 ljudi, a trebalo bi da budu otvoreni u proleće 2024.

Ona je rekla da se italijanska vlada nada da će povećati svoje kapacitete za prihvat 36.000 migranata godišnje, prenosi Rojters.

"Smatram ovo kao istinski evropski sporazum i želim da kažem da pokazuje da je moguće raditi zajedno na upravljanju migracionim tokovima", rekla je Meloni, na konferenciji za novinare u Rimu, nakon sastanka sa albanskim kolegom Edijem Ramom. 

Komentari (0)

Evropa