Evropa

Na Islandu u toku dana registrovano oko 900 potresa, skoro četiri hiljade osoba evakuisano

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

19:15

Na Islandu u toku dana registrovano oko 900 potresa, skoro četiri hiljade osoba evakuisano
Na Islandu u toku dana registrovano oko 900 potresa, skoro četiri hiljade osoba evakuisano - Copyright Tanjug/AP/Brynjar Gunnarsson

veličina teksta

Aa Aa

Dok se Island priprema za moguću veliku vulkansku erupciju, poslednjih nekoliko nedelja evidentirano je desetak hiljada potresa, a na jugu ove ostrvske zemlje samo danas je registrovano oko 900 zemljotresa, saopštile su lokalne vlasti i potvrdile da je skoro 4.000 osoba evakuisano tokom ove nedelje.

"Trenutno se suočavamo s ogromnom nesigurnošću: hoće li biti erupcije i ako hoće kakva će biti šteta", izjavio je Metju Džejms Roberts, načelnik odeljenja za istraživanja u islandskoj Meteorološkoj službi, prenosi Rojters.

Žitelji grada Grindavika su opisali kako su u subotu, u ranim jutarnjim časovima napustili svoje domove tokom zemljotresa koji je napravio pukotine na putevima i oštetio strukturu stambenih objekata.

Skoro svi žitelji ovog grada smestili su se kod članova porodice ili prijatelja. Poluostrvo Rejkjanes koje se nalazi jugozapadno od prestonice Rejkjavika, poznato je vulkansko i seizmičko žarište. U martu 2021. godine lava je spektakularno eruptirala iz pukotine u zemlji širine između 500 i 750 metara u oblasti vulkanskih sistema Fagradalsfjal.

 

Komentari (0)

Evropa