Evropa

Suđenje u Vatikanu: Bliski saradnik pape Franje osumnjičen za proneveru 412 miliona dolara

Komentari

Autor: BBC/Euronews Srbija

27/07/2021

-

20:03

Suđenje u Vatikanu: Bliski saradnik pape Franje osumnjičen za proneveru 412 miliona dolara
Suđenje u Vatikanu: Bliski saradnik pape Franje osumnjičen za proneveru 412 miliona dolara - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Kardinalu koji je nekad bio bliski saradnik pape Franje počelo je suđenje zbog optužbe da je zloupotrebio crkvene fondove.

Kardinal Anđelo Bečiju (73) je najstariji crkvenjak u skorijem dobu kojem se sudi za finansijske zloupotrebe. 

On je optužen da je potrošio 412 miliona dolara crkvenog novca za kupovinu nekretnine u Čelziju što se pokazalo kao izuzetno loš poslovni poduhvat. Ali on tvrdi da nije uradio ništa loše, prenosi BBC.

Posle dvogodišnje istrage prikazano je kako je Vatikan izgubio milione evra među kojima je i deo donacija vernika posle kupovine nekadašnjeg skladišta u Čelziju 2014. godine. Kardinal je nekada bio zadužen za donacije koje dobija fond u Vatikanu. 

 

 

Optužnica ga tereti da je namerno ulagao novac u biznis koji je vodio njegov brat na Sardiniji.

Još devet osoba je optuženo za iznudu, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja. 

Suđenje će da traje mesecima. Tužioci tvrde da je broker iz Londona, Đanluiđi Torci prevario Vatikan jer je koristio njegov novac za kupovinu delova skladišta koje je renovirao i pretvorio u luksuzne apartmane. Međutim, Torci kaže da je u pitanju nesporazum. 

Vatikan je prošle sedmice objavio detalje o svojim nekretninama među kojima je više od 4.000 objekata u Italiji i 1.120 u drugim evropskim gradovima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa