Evropa

Putin: Značajno poraslo poverenje građana u izborni sistem u Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

22:50

Putin: Značajno poraslo poverenje građana u izborni sistem u Rusiji
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Poverenje građana u izbore u Rusiji značajno je poraslo, ali je potrebno dalje usavršavanje izbornog sistema, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima izbornih komisija.

"Korišćenje savremenih standarda od strane izbornih komisija pomoglo je da se obezbedi značajan podsticaj poverenju kako u izbore tako i u sam izborni sistem. To su zabeležile sve sociološke studije“, rekao je Putin, prenosi agencija TASS.

Istakao je da je prema rezultatima istraživanja Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM) 2020. godine, 60 odsto ispitanika  reklo da veruje rezultatima izbora, a da se u septembru 2022. 69 odsto anketiranih izjasnilo da veruje da su izbori u njihovom regionu bili su uglavnom pravedni i nisu imali grubih prekršaja.

"Naravno, procena je prilično demokratska, ali ne bi trebalo da nas čini samozadovoljnim, jer moramo da radimo na daljem usavršavanju izbornog sistema“, naglasio je ruski predsednik.

Prema Putinovim rečima, potrebno je „aktivnije učestvovati u razvoju digitalne platforme, koja bi u bliskoj budućnosti trebalo da zameni aktuelnu verziju ruskog državnog automatizovanog informacionog sistema "Vibori".
 

Komentari (0)

Evropa