Evropa

Premijer Crne Gore objavio da je postignut dogovor o popisu, opozicija se nije zvanično oglasila

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

13:34

Premijer Crne Gore objavio da je postignut dogovor o popisu, opozicija se nije zvanično oglasila
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore sa predstavnicima opozicionih partija postigla je dogovor o održavanju Popisa stanovištva, saopštio je danas premijer Milojko Spajić i dodao da će ovaj proces biti sproveden od 30. novembra do 15. decembra.

Spajić je na konferenciji za novinare kazao da je to što će popis biti podržan od opozicije i skupštinske većine velika stvar za Crnu Goru. Dodao je, doduše, da još nisu dobili zvaničan odgovor opozicije, ali da očekuje da on bude pozitivan.

"Ne bih da prejudiciram, ali to je moj lični utisak", rekao je Spajić.

Istakao je da sva pitanja treba rešavati na ovaj način.

"To je na neki način sazrevanje političke scene. Druga stvar je oko samog održavanja. Mislimo da je lepa poruka da upravo od popisivača krene program Evropa sad 2 podizanjem popisivačkih naknada na oko 1.000 evra", rekao je Spajić.

Ocenio je da je to "dobar uvod u ono što će se dešavati sledeće godine".

"Nama popis treba isključivo zbog tehničkih stvari. Ne možemo da koristimo podatke iz 2011. godine u projektima", naveo je premijer.

Na pitanje da li to što nije u sporazumu naveden datum, da li je održavanje popisa podložno odgađanju, Spajić je odgovorio: "Otvoreno sam pitao opoziciju da li je datum kao datum problem. Rekli su da nije. Problem su uslovi koji se moraju ispuniti".

Kazao je i da datum održavanje popisa (30. novembar - 15. decembar) ostaje isti i da je to u nadležnosti izvršne vlasti.

"Bilo je konstruktivnih predloga opozicije. Mislim da ovako inkluzivan pristup stvarima doveo do toga da podignemo kvalitet popisa i procesa rada. Treba relaksirati Monstat političkih pritisaka. Ponosni smo na rad Monstata, rade sjajan posao u jako teškim uslovima", rekao je crnogorski premijer, prenele su podgoričke Vijesti.

Izmene i dopune Zakona o popisu stanovništva dostavljene Skupštini

Skupštinska većina predala je danas izmene i dopune Zakon o popisu, koje su, kako je rečeno portalu RTCG, u skladu sa dogovorom parlamentarnih subjekata, a predložio ih je premijer Milojko Spajić.

Prethodno, Spajić je prihvatio sve zahteve opozicije, a Monstat zvanično objavio novi javni poziv za poposivače. Predviđeno je proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom veća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Dokumentom je predviđeno da se za popisivače i instruktore raspiše novi javni poziv koji će pored opštih uslova, za pripadnike romske populacije sadržati meru afirmativne akcije u vidu trećeg stepena nivoa obrazovanja.

"To će podrazumevati mogućnost novog prijavljivanja i učešće po dogovorenom paritetu koji će biti preciziran sporazumom o uslovima za održavanje popisa, po modelu kako je to rađeno 2011. godine", navodi se u dokumentu.

Dokumentom je preciziran i način upotrebe softvera za kontrolu svih podataka. Predviđena je i obaveza omogućavanja parlamentarnog nadzora kroz formiranje skupštinskog odbora na paritetnoj osnovi između vlasti i opozicije sa kopredsedavajućim načinom predsedavanja navedenim odborom. Predlogom sporazuma predviđena je detaljna kontrola unosa podataka.

Komentari (0)

Evropa