Evropa

Privedeni eko-aktivisti koji su polili farbom Slavoluk mira u Milanu

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

23:40

Privedeni eko-aktivisti koji su polili farbom Slavoluk mira u Milanu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Eko-aktivisti grupe "Ultima Generazione" (Poslednja generacija) predati su u sredu krivičnom tužilaštvu zbog prskanja farbe na Slavoluku mira u Milanu.

Nakon incidenta, privedeno je sedam demonstranata starosti od 19 do 42 godine, javila je agencija Ansa. Akcija je bila poslednja u nizu sličnih demonstracija koje je grupa organizovala kako bi skrenula pažnju na potrebu borbe protiv klimatske krize.

Tokom svojih protesta, članovi "Ultima Generazione" blokiraju puteve i polivaju bojom koja se lako pere preko zaštitnih paravana umetničkih dela i spomenika. Kako je prethodno prenela agencija Nova, aktivisti klimatskog pokreta "Poslednja generacija" danas su ponovo kistom premazali Brandenburšku kapiju u Berlinu narandžastom bojom.

Kako je saopštila policija, kod spomenika su uhapšene dve osobe. Ta grupa je 17. septembra već obojila narandžastom bojom Brandenburšku kapiju, gde su još u toku radovi na čišćenju, čija se cena procenjuje na preko 115 hiljada evra.

Jedan klimatski aktivista rekao je da će spomenik „ostati narandžasti sve dok Nemačka ne prestane da koristi naftu, gas i ugalj ili barem dok vlada ne pokaže ozbiljnu posvećenost društveno pravednom prelasku sa fosilne energije“.

Komentari (0)

Evropa