Evropa

Delovi Grindavika na Islandu tonu, ispod kuća teče lava

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

23:15

Delovi Grindavika na Islandu tonu, ispod kuća teče lava
Delovi Grindavika na Islandu tonu, ispod kuća teče lava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave pojačali su se tokom poslednjih nekoliko dana na poluostrvu Rejkjanes, u blizini glavnog grada Islanda, Rejkjavika, zbog čega su vlasti evakuisale gotovo 4.000 ljudi iz ribarskog grada Grindavika gde delovi grada tonu, a ispod kuća je lava i postoji velika verovatnoća da će doći do vulkanske erupcije.

Prema islandskom seizmološkom centru, u poslednja 24 sata zabeleženo je oko 2000 zemljotresa i dalje postoji velika mogućnost za vulkansku erupciju. U najnovijem saopštenju navodi se da se izvor erupcije najverovatnije nalazi severno od grada Grindavika, u blizini planine Hagafel.

"Ukupno je oko 2.000 zemljotresa zabeleženo u poslednja 24 sata. Većina su mali potresi ispod magnitude jedan, ali je jutros izmeren zemljotres u Hagafelu s magnitudom od 3.0", naveo je islandski seizmološki centar, prenosi Index.hr.

Jedan od evakuisanih stanovnika Grindavika rekao je za Rojters da već danima ne spava dobro i da stalno proverava vesti da bi video da li je počela erupcija, ali da se nada da će moći da se vrati kući uprkos svemu.

Lokalni policajac Stefan Velemir rekao je da nijedan stanovnik nije ostao u Grindaviku i da su pojedine kuće već potpuno oštećene jer su zemljotresi stvorili velike pukotine na gradskim ulicama i iz njih izbija para. Velemir je naveo da po jedna osoba iz svakog domaćinstva dnevno ide na pet minuta da uzme potrebne stvari iz kuća.

Jedna stanovnica je rekla da je morala da čeka pet sati u redu da bi se vratila u grad kako bi uzela stvari iz svoje kuće koja se nalazi u crvenoj zoni, području koje se smatra najopasnijim i najbližim mestu gdje se očekuje erupcija. Ona je istakla da je lava ispod njene kuće koja je zasad u dobrom stanju, ali je navela da je tle nedaleko od kuće potonulo za oko 90 centimetara.

Komentari (0)

Evropa