Evropa

Politiko: Orban preti da će blokirati finansijsku pomoć EU Ukrajini

Komentari

Autor: Fonet

22/11/2023

-

21:15

Politiko: Orban preti da će blokirati finansijsku pomoć EU Ukrajini
Politiko: Orban preti da će blokirati finansijsku pomoć EU Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Szilard Koszticsak/MTI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban preti da će blokirati svu pomoć Evropske unije za Ukrajinu, kao i buduće pristupanje te zemlje zajedničkom bloku, ukoliko lideri Unije ne pristanu da preispitaju celokupnu strategiju podrške Kijevu, navodi se u njegovom pismu, u koje je Politiko imao uvid.

U pismu upućenom šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu mađarski lider kaže da nikakva odluka o finansiranju Ukrajine, otvaranju pregovora o pridruživanju EU ili daljim sankcijama Rusiji ne može biti doneta sve dok se ne obavi ta "strateška diskusija", kada se lideri okupe u Briselu sredinom decembra.

"Evropski savet bi trebalo da razmotri sprovođenje i delotvornost naše trenutne politike prema Ukrajini, uključujući različite programe pomoći", piše Orban u pismu, koje nema datum, ali ima pečat njegove kancelarije.

On postavlja pitanje zašto bi Evropa trebalo da nastavi da podržava Ukrajinu u trenutku kada Sjedinjene Države, koje su obezbedile najveći deo vojne pomoći Kijevu, možda neće moći da nastave to da rade, zbog toga što nema saglasnosti u Kongresu.

"Evropski savet mora održati iskrenu i otvorenu diskusiju o izvodljivosti strateških ciljeva EU u Ukrajini", navodi se u pismu.

"Da li i dalje smatramo ove ciljeve realno ostvarivim? Da li je ova strategija održiva bez snažne podrške Sjedinjenih Država? Možemo li stalnu podršku Sjedinjenih Država uzeti zdravo za gotovo? Kako da zamislimo bezbednosnu arhitekturu Evrope posle rata", napisao je Orban.

Dodaje se da "Evropski savet nije u poziciji da donosi ključne odluke o predloženim bezbednosnim garancijama ili dodatnoj finansijskoj podršci Ukrajini, da podrži dalje jačanje režima sankcija EU ili da se dogovori o budućnosti procesa proširenja, ukoliko se ne postigne konsenzus o budućoj evropskoj strategiji prema Ukrajini".

Orbanovo pismo podiže ulog u dugotrajnom sukobu Budimpešte i Brisela, koji zadržava 13 milijardi evra u fondovima EU za Mađarsku, zbog zabrinutosti da ta zemlja krši standarde Unije o vladavini prava.

Ne navodeći to direktno, u pismu se sugeriše da bi Budimpešta mogla da iskoristi pravo veta da blokira isplatu planiranih 50 milijardi evra pomoći Ukrajini, novca koji je potreban za finansiranje ukrajinske vlade.

Pored 50 milijardi evra, Orban preti da će blokirati i 500 miliona evra planirane vojne pomoći Ukrajini, kao i otvaranje formalnih pristupnih pregovora sa Kijevom, što bi trebalo da se odobri na sledećem okupljanju Evropskog saveta 14. i 15. decembra.

Prema jednom diplomati EU, koji je tražio da bude anoniman, Orban je uslovio ceo proces donošenja odluka EU o Ukrajini kao deo strategije da poveća pritisak na Evropsku komisiju da oslobodi 13 milijardi evra Mađarskoj.

Orbanova pretnja dolazi u posebno osetljivom trenutku za Ukrajinu, neposredno nakon što je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan upozorio da se "zatvara prozor" za američku pomoć Ukrajini.

S obzirom na ovakav stav Mađarske, neke zemlje već razmišljaju o načinima da zaobiđu stav Budimpešte i da nastave da šalju pomoć u Kijev.

Jedno rešenje moglo bi da bude da zemlje EU šalju finansijsku pomoć Ukrajini posredstvom bilateralnih aranžmana, a ne preko struktura EU, kao što je Evropski mirovni fond, koji koordiniše vojnu pomoć EU za Kijev, čime se praktično zaobilazi Budimpešta.

Ali taj pristup ne bi mogao da funkcioniše kada je u pitanju otvaranje formalnih pristupnih pregovora sa Ukrajinom, jer Mađarska mora da bude deo tog procesa. Zbog toga isti diplomata kaže da sada nije dobra ideja zaobilaženje stava Mađarske.

U slučaju mađarskog veta, druga opcija za EU ​​je da jednostavno pomeri ključne odluke o politici prema Ukrajini za početak sledeće godine, pošto će Kijevu finansijska podržka budžetu biti potrebna od marta.

"Ovo je obaranje ruku", dodao je diplomata, koji je ocenio da je Evropska komisija do sada pokazala veliku veštinu u otklanjanju potencijalnih eksplozija sa Budimpeštom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa