Evropa

Zbog nereda u Dablinu uhapšene 34 osobe, Načelnik policije: "Takve scene nisu viđene decenijama"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/11/2023

-

10:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik irske policije Dru Haris saopštio je da su 34 osobe uhapšene zbog nereda u Dablinu u četvrtak uveče, posle jučerašnjeg napada nožem u irskoj prestonici, u kojem su četiri osobe povređene.

"Ukupno imamo 34 hapšenja, od kojih će 32 osobe jutros biti izvedene pred sud", rekao je Haris na konferenciji za novinare, prenosi BBC.

On je dodao da je na nasilnim protestima značajno oštećeno 13 prodavnica, uništeno 11 vozila policije, tri autobusa i tramvaj. Jedan policajac je teško povređen tokom policijske akcije, dok je mnogo više povređeno tokom nereda, naveo je šef irske policije. Javni red i mir je ponovo uspostavljen oko 21 čas sinoć, rekao je Haris.

Tokom protesta, okupljeni su uzvikivali antiimigrantske slogane, navodi Gardijan, a Haris je na sinoćnoj konferenciji za medije rekao da je u neredima učestvovala "huliganska frakcija, vođena krajnje desničarskom ideologijom.

Haris je novinarima sinoćna dešavanja u Dablinu opisao kao "vanredna", dodajući da takve scene nisu viđene u irskoj prestonici "decenijama".

Haris je opravdao reagovanje policajaca na lice mesta, dodajući da će biti sprovedena "fundamentalna revizija taktike za uspostavljanje javnog reda".

Načelnik irske policije je upozorio da postoje sumnje da bi na ulicama Dablina moglo biti još nasilja i da se vrše procene odgovarajuće reakcije. U Dablinu je jutros primetno pojačano prisustvo bezbednosnih snaga posle sinoćnih nasilja, pljačke i haosa u glavnom gradu Irske, na protestu nakon napada nožem kod jedne škole, u kojem je povređeno troje dece.

Javni saobraćaj normalizovan

U Dablinu je primetno pojačano prisustvo bezbednosnih snaga posle sinoćnih nasilja, pljačke i haosa u glavnom gradu Irske, na protestu nakon napada nožem kod jedne škole, u kojem je povređeno troje dece.

Javni saobraćaj je jutros normalizovan sa nekim izmenama u centru grada, a u toku je račišćavanje ulica, prenosi "Ajriš independent".

Radnica u obdaništu i petogodišnja devojčica u teškom su stanju nakon incidenta na Trgu Parnel, na severu Dablina. Još dvoje dece zadobilo je lakše povrede. A tokom incidenta je povređen i muškarac, koji je osumnjičen za napad i uhapšen i on se trenutno nalazi u neimenovanoj bolnici u gradu, navodi irski list.

Ubrzo nakon incidenta, na mestu događaja okupila se grupa demonstranata koji su pokušali da probiju kordon policije koji je postavljen, a u roku od nekoliko sati stotine ljudi je bilo na ulici, a protest je postepeno postajao sve nasilniji. Tokom noći nastao je haos, zapaljeno je više policijskih i vozila javnog prevoza.

Nekoliko policajaca napadnuto je tokom nasilnih protesta koji su izbili u Dablinu nakon napada nožem kod jedne škole, u kojem je povređeno troje dece. Tokom protesta, okupljeni su uzvikivali antiimigrantske slogane, navodi Gardijan, dok je irski RTE javio da su zapaljeni policijski automobil i tramvaj.

Dvospratni autobus izgoreo je do temelja, a prozori su razbijeni na obližnjem hotelu Holidej In i restoranu brze hrane Mekdonalds. Opljačkana je i radnja Futlokera, dodaje Rojters. Nakon što su izbili sukobi između policije za obuzdavanje nereda i antiimigrantski nastrojenih demonstranata, obustavljen je javni prevoz, a ljudima je savetovano da ne idu do obližnjeg porodilišta osim ako je to apsolutno neophodno.  Turisti u centru Dablina kažu da im je rečeno da se evakuišu iz hotela.

"To su sramne scene. Imamo huligansku frakciju, vođenu krajnje desničarskom ideologijom koja učestvuje u ozbiljnom nasilju", rekao je sinoć novinarima policijski komesar Dru Haris.

Policija je, posle napada kod škole, privela osumnjičenog muškarca, koji za sada nije identifikovan, ali antiimigrantske grupe koje su se okupile kod mesta napada na trgu Parnel u Dablinu tvrde da je reč o strancu.

U delovima Dablina bio je obustavljen autobuski i tramvajski saobraćaj, a vlasti su pozvale na smirivanje situacije. Najmanje pet osoba, među kojima je troje dece, povređeno je u napadu nožem u blizini škole u centru Dablina.

Osumnjičeni muškarac je priveden i njemu je ukazana pomoć na licu mesta zbog zadobijenih povreda koje je, kako se veruje, sam sebi naneo.

Policijski nadzornik Liam Gerati rekao je da je policija, iako je istraga još u ranoj fazi, uverena da ne postoje "aktivnosti povezane za terorizmom" i da će se ispostaviti da je reč o "samostalnom napadu", prenosi Bi-Bi-Si. On je dodao da tek treba da bude utvrđen razlog napada.

Komentari (0)

Evropa