Evropa

Italiji izručen osumnjičeni za ubistvo bivše devojke koje je potreslo naciju

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

14:40

Italiji izručen osumnjičeni za ubistvo bivše devojke koje je potreslo naciju
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je danas izručila Italiji njenog državljanina Filipa Turetu, koji se sumnjiči za ubistvo bivše devojke Đulije Čeketin.

Reč je o slučaju koji je potresao Italiju, gde se hiljade ljudi priprema da, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, izađe na ulice kako bi protestovali protiv rodnog nasilja i ubistva Čeketin. 

Tureta (21) sleteo je jutros na aerodrom u Veneciji, a očekuje se da će biti prebačen u zatvor u Veroni, gde bi trebalo da odgovori na pitanja u okviru istrage o smrti njegove bivše devojke, prenose italijanski mediji.

Čeketin (22) nestala je nakon što se videla sa Turetom u jednom tržnom centru u blizini Venecije, samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da dobije diplomu iz biomedicinskog inženjerstva. Njeno telo pronađeno je 18. novembra u jarku u blizini jezera u podnožju Alpa, a bilo je prekriveno crnim plastičnim kesama, prenosi AP.

Kako navodi Gardijan, ona je izbodena više puta. Tureta je uhapšen sledećeg dana u Nemačkoj. Ubistvo Čeketin izazvalo je bes i tugu u zemlji, u kojoj se mnoge žene žale na i dalje ukorenjene patrijarhalne stavove, prenosi AP. 

U proteklih nekoliko dana održan je niz skupova i bdenja kako bi se odala pošta Čeketin, a očekuje se da će i danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, demonstranti izaći na ulice širom zemlje. 

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ove godine je u Italiji ubijeno 106 žena, od kojih su njih 55 navodno bile žrtve partnera ili bivšeg partnera.

Komentari (0)

Evropa