Evropa

Blinken naredne nedelje u Briselu, podrška i Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

08:59

Blinken naredne nedelje u Briselu, podrška i Zapadnom Balkanu
Entoni Blinken - Copyright Tanjug AP/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken će tokom sastanka ministara spoljnih poslova NATO, koji se održava danas i u sredu u Briselu, ukazati na podršku SAD demokratiji i regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

Kako je navedeno u saopštenju Stejt departmenta, Blinken će do 2. decembra boraviti u poseti Belgiji, Severnoj Makedoniji, Izraelu, Zapadnoj obali i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 
On će u Belgiji prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova NATO, uključujući prvi sastanak šefova diplomatija Saveta NATO-Ukrajina.

"Blinken će istaći čvrstu posvećenost NATO-a Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije, naglasiti našu podršku demokratiji i regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i razgovarati o prioritetima za samit u Vašingtonu u julu 2024", navodi se u saopštenju.

Blinken će potom boraviti u Severnoj Makedoniji, gde će se sastati šefovi diplomatija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

On će, tokom posete Severnoj Makedoniji, potvrditi čvrstu posvećenost SAD OEBS-u i osnovnoj misiji te ogranizacije u promovisanju bezbednosti, stabilnosti i saradnje među državama, sa naglaskom na pitanje ljudskih prava i mirno rešavanje sporova. 

Ukazaće i na ključnu ulogu OEBS-a u unapređenju sveobuhvatne bezbednosti širom regiona i zahvaliti na liderskoj ulozi Severne Makedonije, dodaje se u saopštenju. 

U Izraelu i na Zapadnoj obali, Blinken bi trebalo da razgovara o, kako se navodi u saopštenju, "pravu Izraela da se brani u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, kao i o stalnim naporima da se osigura oslobađanje preostalih talaca, zaštite životi civila tokom izraelskih operacija u Gazi i ubrza humanitarna pomoć civilima u Gazi". 

Blinken će, kako se dodaje, razgovarati i o "opipljivim koracima" za stvaranje buduće palestinske države i potrebi da se spreči širenje sukoba.

Blinken će u Dubaiju prisustvovati Konferenciji UN o klimatskim promenama (COP28).

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen rekao je ranije da će Blinken tokom dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, koji se održava danas i u sredu u Briselu, govoriti o porastu tenzija na Zapadnom Balkanu.

"Vašington podržava veće mirovno prisustvo NATO trupa u regionu. Osiguravanje bezbednosti i mira na severu je ključ da se napravi politički napredak na putu dve zemlje ka Evropskoj uniji", rekao je O'Brajen.

On je dodao važno da Beograd i Priština znaju da bi izazivanje nemira na severu KiM, značilo "konfrontaciju sa NATO".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u ponedeljak je, uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO, rekao da će glavne teme biti hitna bezbedosna pitanja koja uključuju situaciju u regionu Zapadnog Balkana, situaciju na Bliskom istoku, posebno u kontekstu aktuelnog primirja između Izraela i Hamasa, situaciju u Ukrajini, kao i bezbednosne izazove kada je reč o Kini.

 

Komentari (0)

Evropa