Evropa

Komitet UN kritikuje Dansku zbog novog plana za tražioce azila

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

21:57

Komitet UN kritikuje Dansku zbog novog plana za tražioce azila
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture izrazio je zabrinutost za bezbednost migranata zbog planova Danske da se tražioci azila prebace u treće zemlje, kao što je Ruanda, dok se njihove prijave razmatraju, prenosi Rojters. 

Danska uvodi sve oštrije imigracione politike u poslednjoj deceniji, a 2021. godine je donela zakon kojim se dozvoljava da izbeglice koje dođu na dansko tlo budu premeštene u centre za azil u drugim zemljama partnerima, što je naišlo na kritike Evropske komisije.

U pokušaju da se zaobiđe fragmentirani sistem migracija i azila Evropske unije, Danska se prošle godine složila sa Ruandom da istraže uspostavljanje programa u okviru koga bi tražioci azila u Danskoj mogli da bude prebačeni u tu afričku zemlju.

Taj rad je od tada pauziran, ali danska vlada sada, umesto toga, pokušava da uspostavi sličnu postavku zajedno sa EU ili sa njenim drugim članicama. Danska još nije poslala nikoga u Ruandu.

"Cilj vlade ostaje da obradu azila, u saradnji sa EU, premesti u partnersku zemlju", naveo je danski ministar za imigraciju i integraciju Kare Dibvad Bek, u mejlu Rojtersu, dodajući da taj stav ne menja ni odluku britanskog Vrhovnog suda od pre dve nedelje, kojim je Ruanda proglašena za nebezbednu zemlju i tako blokirao slične planove Ujedinjenog Kraljevstva za transfer tražilaca azila u tu afručku zemlju trećeg sveta. 

Međutim, Bek je obećao da će danska vlada razmotriti preporuke Komiteta UN, koji je u svom izveštaju izrazio zabrinutost zbog danskog zakonodavstva i preporučio da se ponovo razmotri, uzimajući u obzir međunarodne standarde.

Italija je ovog meseca objavila plan za izgradnju kampova u Albaniji za smeštaj migranata koji sa mora pokušavaju da uđu u zemlju, dok je nemački kancelar Olaf Šolc nagovestio da će biti otvoren da prouči italijanski dogovor u Albaniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa