Evropa

Razbuktavanje diplomatskog spora iz 19. veka: Skulpture iz Partenona se isprečile sastanku Micotakisa i Sunaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/11/2023

-

20:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kao i brojni grčki premijeri pre njega, i Kirijakos Micotakis je pred posetu Velikoj Britaniji zatražio povratak skulptura iz Partenona koje su sada u Britanskom muzeju. U znak protesta, britanski premijer je otkazao susret. Grčka vlada je odluku Rišija Sunaka nazvala sramnom i bez presedana. Dodaje se i da je to izraz nepoštovanja ne samo prema grčkom premijeru, već i prema narodu Grčke.

Velika Britanija i Grčka došle su u diplomatski spor koji je zapravo nastao u 19. veku kada je britanski ambasador u Otomanskoj imperiji Tomas Brus preneo skulpture sa Parteona u Britanski muzej, gde se i danas nalaze.

Gotovo svi grčki lideri su ih tražili nazad, pa se tom nizu priključio i Kirjakos Micotakis koji je pokušao da pitanje otvori tokom bilateralnog sastanka sa kolegom Rišijem Sunakom u Londonu. Ali, usledio je hladan tuš. Sunak je iz protesta otkazao razgovore kada je grčki premijer već stigao u London.

Umesto razgovora na najvišem nivou, Micotakis se sastao s vođom laburista Kirom Starmerom, koji bi vrlo lako mogao za godinu dana da uđe u Dauning strit 10. Ranije ove godine Micotakis je oprezno govorio o za obe strane prihvatljivom rešenju. 

Euronews/Tara Tomović

 

"Ne bih želeo da ulazim u, znate, u detalje. Opet, imamo veoma stroge zakonske zahteve koje treba da poštujemo. Uvek ćemo... nikada nećemo priznati da su ove skulpture u legalnom vlasništvu Britanskog muzeja. Ali opet, moramo biti konstruktivni i moramo biti inovativni ako želimo da se nađe rešenje", govorio je Micotakis.

Sa kim Atina pregovara o vraćanju skulptura?

Grčki premijer je u izjavi u ponedeljak uveče izrazio ogorčenost, dok je, osvrćući se na pitanje Partenonskih mermera, podvukao da se "svako ko veruje da je njihov stav ispravan, ne plaši svađe".

Spasojević: Srbija podržava zahtev Grčke

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je da Srbija podržava zahtev Grčke za ponovnim ujedinjenjem skulptura Partenona izloženih u Britanskom muzeju.

On je na svom Fejsbuku napisao da Grčka ima i da će imati otvorenu i nedvosmislenu podršku Srbije po ovom pitanju u svim telima i organizacijama UN, uključujući Unesko.

"Smatramo da je to civilizacijsko pitanje koje treba da bude rešeno odmah", napisao je Spasojević.

Britanska strana je, međutim, sugerisala da je zamenik premijera Oliver Dauden bio dostupan za sastanak sa Micotakisom, što je odbijeno. Prema izvorima britanskih konzervativaca, sastanak Micotakis-Sunak nije mogao da se desi nakon komentara grčkog premijera na BBC-u u vezi sa partenonskim mermerima.

Međutim, izvori iz grčke vlade su istakli činjenicu da ova diskusija nema nikakve veze sa vladom Velike Britanije, jer se relevantni pregovori vode između Atine i Britanskog muzeja. Štaviše, Micotakis nije učinio ništa više od toga da je izrazio ono što je godinama bio stalni argument grčke države.

On se oglasio i danas rekavši da je otkazivanje sastanka sa Rišijem Sunakom bilo ''nesrećno'', ali je dodao da to na dugi rok neće naštetiti odnosima Atine i Londona.

''Otkazivanje ovog sastanka imalo je i pozitivnu stranu. Pravedan zahtev Grčke za ponovnim ujedinjenjem skulptura Partenona dobio je još veći publicitet, ne samo u Velikoj Britaniji već i na međunarodnom nivou'', rekao je Micotakis za BBC.

Euronews/Tara Tomović

 

"Politički komplikovano pitanje"

Spor oko skuplptura je politički komplikovano pitanje, smatra direktorka komunikacia na Institutu "Hanri Džekson" Megan Gittoes. Dodaje da je britanski premijer ishitreno regovao kada je otkazao sastanak i da, ako dvojica lidera ne budu razgovarala, neće biti nikakvog rezultata.

"To su dva lidera koji pokušavaju svojim biračima nešto da dokažu", napomenula je, ali je i dodala da je postojao prećutni dogovor da se o tome ne priča, a da je onda Micotakis to pomenuo.

Euronews

Upitana kako će se sve to odraziti na grčko-britanske odnose, ističe da je to teško predvideti, ali da može da razume zbog čega je Micotakis uvređen jer odbijanje sastanka nije diplomatski potez. Međutim, ističe da je Grčka ipak saveznik Velike Britanije.

U jednom intervjuu Micotakis je rekao da je prebacivanje skulptura u Britaniju kao kad bi neko podelio Mona Lizu na pola. Megan Gittoes smatra da je to prilično uravnotežen komentar i da bi trebalo o svemu da se razgovara, ukoliko je moguće. Ipak kaže da, ako bi se skulpture vratile Grčkoj, onda bi nastao presedan jer postoji lavina sličnih slučajeva u svetu. 

Poručuje da razume poređenje sa Mona Lizom zato što su te skulpture deo istorije Grčke, ali i mnogih u Evropi. 

Napominje i da do pre nekih 15 godina Britanski muzej nije želeo da vrati te skulpture zato što Grčka nije imala sredstva da ih sačuva i konzervira, ali kaže i da Atina danas ima mehanizme da može da ih restaurira. Kako je rekla, u aktuelnoj polmemici Brtanski muzej je strateški ćutao i bio tih. 

Komentari (0)

Evropa