Evropa

Beloruski diplomata: Sve akcije Minska su odgovor na zapadnu agresiju

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

23:39

Beloruski diplomata: Sve akcije Minska su odgovor na zapadnu agresiju
AP/Alexander Zemlianichenko Jr - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko Jr

veličina teksta

Aa Aa

Sve akcije Belorusije u međunarodnoj bezbednosti, uključujući raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja, bile su iznuđen odgovor na zapadnu agresiju, izjavio je zamenik beloruskog ministra spoljnih poslova Jurij Ambraževič.

"Sve naše akcije, uključujući suspenziju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi CFE u vezi sa Poljskom i Češkom i raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja, su iznuđene i izvedene kao odgovor", rekao je on tokom 30. Ministarskog saveta OEBS-a u Skoplju, prenosi TASS.

Prema rečima Ambrazeviča, Belorusija nije u stanju da ekonomske sankcije koje su uticale na 70 odsto nacionalnog izvoza, kao ni "skoro potpuno zatvaranje granica na zapadu i na severu, gašenje vazdušnog i železničkog saobraćaja” doživljava kao bilo šta drugo, osim agresije.

"Ukupnu dinamiku odnosa u evropskoj bezbednosti, posebno nakon raspada SSSR-a, godinama definišu akteri zapadno od Beča, kako kažu u OEBS-u. Nažalost, oni su delovali isključivo u skladu sa sopstvenim jednostranim interesima i snose punu odgovornost za aktuelnu bezbednosnu krizu", rekao je diplomata.

On je naveo da Belorusija ne učestvuje u OEBS-u da bi nekoga optuživala, već da garantuje sopstvenu nacionalnu bezbednost.

"Nismo ni protiv koga, mi smo zajedno sa svima", rekao je diplomata i pozvao sve zainteresovane strane na dijalog i pregovore.

Prema njegovim rečima, moguće je razvijati principe mirnog suživota, ne samo u Evropi, već i u Evroaziji. 

"Svima postaje očigledno da je evropska bezbednost neodvojiva od evroazijske u 21. veku. Ovi principi moraju da povrate nedeljivost bezbednosti, da zabrinu sve strane bez izuzetka i, na kraju, da garantuju bezbednost svima", poručio je beloruski diplomata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa