Evropa

Ekskluzivni intervju sa Dmitrom Kulebom u emisiji Euronews svet: Može li Srbija da posreduje između Moskve i Kijeva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2023

-

14:56

Ekskluzivni intervju sa Dmitrom Kulebom u emisiji Euronews svet: Može li Srbija da posreduje između Moskve i Kijeva
Ekskluzivni intervju sa Dmitrom Kulebom u emisiji Euronews svet: Može li Srbija da posreduje između Moskve i Kijeva - Copyright Euronews Srbija/Skrinšot

veličina teksta

Aa Aa

Mnoge zemlje su pokušale da posreduju između Rusije i Ukrajine od početka rata, ali malo njih je uspelo u tome. Umesto bavljenja velikim pitanjem zaustavljanja rata, ukrajinski ministar spoljih poslova Dmitro Kuleba preporučuje podršku mirovnoj formuli koju je predložila Ukrajina. U ekskluzivnom intervjuu za Euronews Srbija, upitan da li bi Srbija mogla da posreduje na neki način, naveo je da drugi pristup predstavlja fokusiranje na konkretne probleme.

"Na primer, neke zemlje rade na povratku ukrajinske dece koja su ilegalno deportovana, praktično oteta od strane Rusije iz Ukrajine, i to je samo jedno od pitanja vezano za rat i izuzetno važno pitanje. I neke zemlje koriste svoje odnose sa Moskvom da nam pomognu da vratimo decu nazad u Ukrajinu. Strategija fokusiranja na konkretna pitanja umesto na šira pitanja rata daleko je efikasnija", rekao je Kuleba.

Šef ukrajinske diplomatije je govorio o aktielnom stanju na ratišu u Ukrajini, o odnosima Srbije i Ukrajine, o tome kako gleda na to što Srbija nije uvela sankcije Moskvi, ali i o budućim sastancima koji se tiču sposobnosti Ukrajine da se brani.

Intervju koji je vodila Nataša Đulić Banović ekskluzivno gledajte u emisiji Euronews svet večeras u 20 časova.

Komentari (0)

Evropa