Evropa

Nemački turista na smrt izboden u terorističkom napadu u Parizu, policija saopštila da je uhapsila radikalnog islamistu

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

09:53

Nemački turista na smrt izboden u terorističkom napadu u Parizu, policija saopštila da je uhapsila radikalnog islamistu
Nemački turista na smrt izboden u terorističkom napadu u Parizu, policija saopštila da je uhapsila radikalnog islamistu - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Francuska policija uhapsila je radikalnog 25-godišnjeg islamistu koji je u subotu uveče u Parizu ubio nemačkog turistu, a ranio još dve osobe.

On je nakon hapšenja izjavio da je napad izvršio, jer bio zabrinut "zbog stradanja muslimana, posebno u Avganistanu i na palestinskim teritorijama", uz optužbu da je Francuska saučesnik u tome, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin i naglasio da je napadač tokom hapšenja uzvikivao "Alahu Akbar" (Bog je veliki).

"Ova osoba je bila spremna da ubije još ljudi", rekao je Darmanin tokom konferencije za novinare.

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma potvrdilo je da je otvorilo istragu o ovom napadu u kojem je islamski ekstremista nožem jurio nekoliko nemačkih turista, ubio muškarca, a potom čekićem ranio još dve osobe.

Tanjug AP/Michel Euler

 

Napadač nije identifikovan po imenu, ali je potvrđeno da je rođen u pariskom predgrađu Neji, da je proveo četiri godine u zatvoru i da je pušten na slobodu 2020. godine, nakon čega je bio pod nadzorom i na psihijatrijskom lečenju.

Smrtonosni napad dogodio se u 15. pariskom arondismanu, a napadač je zatim prešao reku Senu ka desnoj obali, gde je čekićem napao i povredio dve osobe. Potom ga je zaustavila policija i neutralisala ga sa dva elektro-šoka, rekao je ministar Dermanin i pohvalio policajce na brzoj reakciji.

Napad se dogodio u trenutku maksimalno pojačanih bezbednosnih mera širom Francuske zbog dešavanja na Bliskom istoku i rata između Izraela i Hamasa.

"Nećemo pokleknuti pred terorizmom", napisala je nakon napada francuska premijerka Elizabet Born na platformi Iks (Tviter).

Predsednik Emanuel Makron saopštio je da upućuje izraze saučešće porodici Nemca koji je ubijen u "terorističkom napadu", a francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma saopštilo je da je otvorilo istragu povodom ovog napada radikalnog islamiste.

Komentari (0)

Evropa