Evropa

Proglašena epidemija malih boginja u našem susedstvu: Trenutno ima oko 2.000 slučajeva

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

14:40

Proglašena epidemija malih boginja u našem susedstvu: Trenutno ima oko 2.000 slučajeva
Proglašena epidemija malih boginja u našem susedstvu: Trenutno ima oko 2.000 slučajeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja Rumunije proglasilo je epidemiju malih boginja u zemlji zbog alarmantnog porasta broja obolelih, sa ciljem da se olakša vakcinacija dece.

Kao odgovor na sve veći broj zaražene dece, Ministarstvo zdravlja je proglasilo epidemiju malih boginja širom zemlje kako bi se omogućila vakcinacija dece uzrasta od devet do 11 meseci i oporavak nevakcinisane dece ili dece koja su nepotpuno vakcinisana, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Trenutno ima oko 2.000 slučajeva širom zemlje, prijavljenih u 29 okruga, preneo je Romania džurnal.

Pored toga, Ministarstvo zdravlja će sprovesti kampanju podizanja svesti roditelja, u saradnji sa lekarima opšte prakse, kako bi se unapredilo pridržavanje programa vakcinacije.

Male boginje su zarazna bolest koja se lako širi, posebno među nevakcinisanom decom, a u nekim slučajevima progresija bolesti može biti teška sa mogućim komplikacijama, upozoravaju nadležni iz Ministarstva zdravlja Rumunije.

U Rumuniji je prvom dozom vakcinisano 78 odsto, a drugom dozom 62 odsto dece koja ispunjavaju uslove, uz trend smanjenja koji traje više od jedne decenije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa