Evropa

Evropski javni tužilac pokrenuo istragu zbog zloupotrebe sredstava EU

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

13:15

Evropski javni tužilac pokrenuo istragu zbog zloupotrebe sredstava EU
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) u Zagrebu zvanično je pokrenula istragu protiv dve osobe – bivše ministarke i bivše zaposlene u hrvatskom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije (MRRFEU) – zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Istraga je usledila nakon uviđaja sprovedenog u saradnji sa Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Odgovornost bivše ministarke MRRFEU-a bila je da obezbedi zakonito trošenje sredstava Evropske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje sprovodi ovaj resor budu u skladu sa zakonom.

Uviđajem je, međutim, utvrđeno da je bivša ministarka u periodu od maja 2017. do jula 2019. nalagala da se njeni privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za finansiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem.

Tako, kako prenosi HRT, postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata ministarka izdala naloge da se njeni privatni troškovi u ugostiteljskim objektima delom plate s pozicije reprezentacije Kabineta kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to nije bilo osnova, a delom uključi u troškove nabavke Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministarka je stekla nepripadajuću imovinsku korist u iznosu od 9.732,35 evra – na štetu finsijskih interesa EU (85 odsto) i Republike Hrvatske (15 odsto).

Takođe se sumnja da je bivša zaposlena u ovom resoru, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabavke i preduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministarke u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Oprerativnog programa konkurentnost i kohezija.

Tako je, navodi se, iznos od najmanje 1.353,77 evra nastao u privatne svrhe bivše ministarke, plaćen sredstvima iz EU fondova (85 odsto) i Državnog budžeta (15 odsto).
 

Komentari (0)

Evropa